LITTERATUR

Belarus-poet gästar Uppsala internationella litteraturfestival

9:46 min

Den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev är aktuell med två utgivningar på svenska.

Belarus omkullkastat
av en framrusande pluton
blod
rinner på marken

"Belarus omkullkastat" är titeldikten i Dmitrij Strotsevs nya diktsamling, översatt till svenska av Dmitri Plax.

Nästan samtidigt med den nya samlingen har en essä av Strotsev också kommit ut på svenska med titeln "Belarus: motståndets konst". Den handlar om kulturens viktiga roll i den demokratirörelse som dominerat det belarusiska samhället sedan augusti förra året.

Dmitrij Strotsev och hans familj har deltagit i gatuprotesterna och Strotsev själv dömdes till flera veckor i fängelse i höstas för sitt engagemang i den fredliga rörelsen. Dikterna i den nya samlingen har skrivits parallellt med det senaste halvårets utveckling. Dmitrij Strotsev säger att han inte hade någon plan när han skrev.

- Mitt skrivande var som ett svar på en impuls djupt inifrån, säger han.

När Strotsev nu är på besök i Sverige kommer han att medverka i flera programpunkter på Uppsala Internationella Litteraturfestival. Han säger att under månaderna med våld och övergrepp från myndigheterna i Belarus är det många i landet som känt ett stort stöd från olika grupper i Sverige.

- Jag tror att Sverige skulle kunna spela en väldigt viktig roll för Belarus - som vittne och som vägvisare, säger Dmitrij Strotsev.