
Studentbostäderna räcker inte till
Rekordmånga studenter har blivit antagna till universitet och högskolor till hösten. Men det finns inte tillräckligt många studentbostäder. Flera hyresvärdar vill att reglerna för att bygga studentbostäder blir lättare, rapporterar P3 Nyheter.
Reda Zaidi studerar till att bli lärare, i Uppsala. Han har köat för att få en bostad i ett år. Men han har ännu inte hittat något, berättar han för P3 Nyheter.
– Jag söker allt, allt möjligt. Från typ ett rum, till ett hus, till ett korridorrum. Ja men du vet, alltså allt, säger Reda Zaidi.
Det har länge varit svårt för studenter att hitta bostäder. Fram till 2024 ska det byggas cirka 15 000 nya studentbostäder i Sverige, säger organisationen Studentbostadsföretagen. Men det räcker inte, säger Stina Olén som är chef för organisationen. Hon tycker att reglerna för att bygga studentbostäder måste bli lättare. Så att man kan bygga fler små lägenheter som ändå fungerar bra för studenterna, säger hon till P3 Nyheter.
– Vi behöver ju verkligen tillgodose att studenterna har en begränsad ekonomi, vi behöver kunna bygga billigt och ändamålsenligt för dem, säger Stina Olén.
En studentbostad måste vara minst 16 kvadratmeter stor. Det är mindre än för vanliga bostäder. Det finns också andra regler, för att studentbostaden ska fungera för personer med funktionsnedsättningar.
P3 Nyheter har pratat med flera hyresvärdar, som tycker att reglerna för hur stor en studentbostad ska vara borde ändras. Henrik Krantz är chef för AF Bostäder i Lund. Han säger att de hade kunnat bygga fler studentbostäder då, med billigare hyra.
– Då hade vi kanske kunnat få in 15-20 procents fler bostäder inom ett nytt projekt, säger Henrik Krantz.
Men bostadsminister Märta Stenevi säger att det inte går att ändra på reglerna. Sverige måste följa FN:s krav på rättigheter för personer med funktionsnedsättning, säger hon till P3 Nyheter.
– Och det tycker jag är viktigt att hålla i, för det handlar ju också om allas möjligheter att faktiskt delta i samhället på lika villkor, säger Märta Stenevi.