Studenter är kritiska mot att studielån kan bli dyrare

2:03 min

Regeringen vill höja räntan på lån för att studera. Då blir studielånen mycket dyrare för studenterna. Men studenter tycker att det är dåligt. Nu har 75 000 personer skrivit på en lista med protester mot regeringen.

Albert Ohlin är ordförande för studenterna i fackförbundet Saco. Han säger till P3 Nyheter att färre unga kommer att börja studera.

-Det innebär att trösklarna till högre utbildning blir större, och när trösklarna blir större så innebär det sannolikt att färre väljer att studera på högre utbildning.

Idag betalar studenter bara 0,05 procent i ränta för studielån. Men regeringen vill höja räntan till 0,5 procent. Hela lånet kan bli ungefär 11 000 kronor dyrare då. Det ska gälla från år 2023 och bara på lån över 230 000 kronor. Pengarna ska gå till äldre personer som vill studera för att byta jobb.

Karolina Landmark pluggar till jurist vid Umeå universitet. Hon vill inte ha dyrare studielån. Hon säger till P3 Nyheter att det kan bli färre som börjar studera.

– Då kanske det är fler som inte börjar plugga direkt och det kanske inte är så bra och hade man vetat det så kanske man inte hade tagit hela lånet.

Matilda Ernkrans är minister för högre studier. Hon har tidigare sagt till P3 Nyheter,  att studenterna inte ska behöva betala mer varje månad, men att de kanske behöver ha kvar lånen lite längre tid.