Corona

Tidiga studier: En vaccindos till tidigare covid-sjuka räcker

2:00 min
  • Det mesta tyder på att det räcker med en vaccindos för den som redan har antikroppar mot covid-19.
  • Folkhälsomyndigheten fortsätter ändå att rekommendera två doser för alla.
  • Det kan också finnas en risk för starkare biverkningar för den som tidigare varit sjuk i covid-19 och som får sin andra vaccindos. Men det handlar inte om allvarliga biverkningar.

Det är två ännu inte granskade amerikanska studier som visar att det räcker med en vaccindos för den som redan har antikroppar mot covid-19. Det berättar Gunilla Karlsson Hedestam som är professor i vaccinimmunologi på Karolinska institutet.

– Ja, det är det som de här rapporterna visar. När man har haft infektionen har man fått de här väldigt bra minnescellerna som reagerar både snabbt och kraftfullt redan efter en vaccindos, så egentligen räcker det med en vaccindos.

Vaccinen triggar vårt immunförsvar att bilda antikroppar på samma sätt som viruset gör när man blir sjuk. Därför är det logiskt att betrakta själva sjukdomen som en första vaccindos. Och det här har alltså även visats vetenskapligt nu.

Om de som redan har antikroppar bara fick en vaccindos skulle förstås vaccineringen gå snabbare och de tidiga leveranserna skulle räcka till fler. Men Folkhälsomyndigheten fortsätter att rekommendera att alla ska ta två doser.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell skulle det vara alltför komplicerat att mitt i en pandemi plocka ut vissa individer som ska särbehandlas.

– Man kan inte göra en massa avgöranden på individnivå och det uppkommer snabbt en massa frågor om: Hur säker kan man vara på att man verkligen har haft sjukdomen och hur långt innan är det som gäller.

– När vi nu står mitt uppe i en massvaccination kommer vi att fortsätta att rekommendera att man vaccinerar enligt de regler som bolagen och Läkemedelsverket har tagit fram.

Men en av de nya studierna visar att de som tidigare har varit sjuka i covid 19 riskerar fler biverkningar om dom tar en andra dos av vissa vacciner.

I Region Stockholm avstår man nu från att ge andra dosen till ett fåtal personer som haft en verifierad covid-smitta tidigare och som dessutom har fått kraftigare biverkningar redan av första dosen. Något som TV4 berättade om i morse.

Men enligt Anders Tegnell finns det inga risker för allvarliga biverkningar för den som tar båda doserna, även om man tidigare har varit sjuk i covid 19.

– Det är inte några allvarliga biverkningar vi pratar om, utan det är mer den här snabba reaktionen som man relativt ofta får med de här vaccinerna med lite feber och rätt ordentligt ont, men som går över efter 24 timmar eller så.