Svårt för taxibranschen under pandemin

3:08 min

Det har varit svårt för taxiföretag under pandemin. Taxibranschen har fått in 40 procent mindre pengar än vanligt.

Tomas Erixon är taxichaufför i Småland. Hans företag Taxi Nässjö brukade hämta många kunder vid tågstationen i Nässjö. Många kom dit och skulle sedan vidare till andra mindre orter i närheten. Men nu har taxiföretaget förlorat nästan alla de kunderna, säger Tomas Eriksson till Ekot.

– Vi har ju verkligen drabbats hårt eftersom vi hade ju minst 10 till 15 körningar varje dag, ifrån järnvägen till andra företag. Och då låg företagen inte bara här, utan de kunde ligga i Eksjö, Vetlanda, Sävsjö, som vi fick köra till, säger Tomas Erixon.

Folk har åkt mycket mindre taxi än vanligt under pandemin. Taxiföretagen har haft det svårt. De fick in 40 procent mindre pengar än vanligt under förra året. Och nu finns det ungefär 10 procent färre taxibilar i Sverige än tidigare. Det här visar en rapport från Svenska Taxiförbundet.

Taxiföraren Tomas Erixon säger att det är vanliga taxiresor som har minskat mest. Det är resor som folk gör när de ska handla, åka på kalas eller konferens till exempel. Och det har varit få taxiresor hem från barer, eftersom de har stängt tidigt på kvällen.

Nu kör taxibilarna mer andra typer av resor. De kör till exempel personer till och från sjukvården, till skolor, och de levererar corona-tester. Bawer Coskun är förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet. Han säger att uppdrag som de får från samhället har räddat taxibranschen under pandemin.

– Det är ju samhällsuppdragen som har räddat taxin, säger Bawer Coskun.

Företaget Taxi Nässjö hade 16 fast anställda förare innan pandemin. Nu har de nio. Och de har sju bilar, istället för tio innan pandemin. Och Tomas Erixon tror inte att det kommer bli som det var innan pandemin igen. Han tror att de flesta företag kommer fortsätta ha digitala möten, och då kommer färre personer att behöva åka taxi.

– Jag har lite kontakter och de säger det att "nej, vi kör digitala möten". Samhället har ju förändrats, säger Tomas Erixon.