Svenska Akademien skickar bok med poesi till alla 6-åringar

2:52 min

Svenska Akademien har gjort en bok med poesi till 6-åriga barn. Nu skickas boken ut till alla förskoleklasser.

Svenska Akademien har funnits sedan år 1786. De bestämmer bland annat vem som ska få Nobelpriset i litteratur, och gör den viktigaste ordboken om det svenska språket. Nu har gjort en poesibok för barn, tillsammans med förlaget En bok för alla och Skolverket.

Boken heter " En bro av poesi", och i den finns både gamla och nya dikter. Mats Malm är ledare för Svenska Akademien. Han säger att de vill locka barn att läsa mer och att fundera på vad dikterna kan betyda, för att utforska språket. Det säger han till P1 Morgon.

– Idén bakom boken är ju att barnen ska ha möjlighet att sitta väldigt stilla och ostört med en förälder, någon nära, och läsa dikter tillsammans. Fundera på vad de kan betyda och smaka på orden. Och efterhand också börja pröva ordens och språkets möjligheter och kanske begränsningar. Och få en intim introduktion till litteraturen, säger Mats Malm.

Det är bland annat dikter av några av Sveriges mest kända poeter, Gustaf Fröding och Karin Boye, i boken. Det finns också bilder, som hör ihop med dikterna. Nu ska 250 000 böcker skickas till de 6-åriga barnen i Sverige. De skickas till alla förskoleklasser.

I boken finns dikter om många olika ämnen, som liv och död, kärlek och sorg, mat och fotboll, bland annat. En del är flera hundra år gamla, och en del är nya. Svenska Akademiens ledare Mats Malm läser ett exempel, en dikt av poeten Maria Wine från 1950-talet.

" Inom varje dikt lyser en liten lampa. I rummet och tiden, i jorden och havet. Hos människan och djuret. Hos allt som har skapats av natur och människohand finns en dikt, som lyser som en lampa. Söker du tillräckligt länge finner du kanske även en lampa inom ditt djupaste mörker".