Coronapandemin

Svenska fjällen kan få ny rekordsommar

1:57 min
  • Intresset är rekordstort för semester i de svenska fjällen även den här sommaren, uppger flera destinationsbolag för Ekot
  • "Vi ser ut att slå det tidigare besöksrekordet med råge", säger Sigge Jungell, ordförande i destinationsbolaget i Funäsfjällen.
  • Bokningarna sker dessutom ovanligt tidigt, vilket kopplas ihop med att pandemin försvårar för resor utomlands.

– När vi summerar sommaren så skulle jag tro att i Funäsfjällen så kommer vi säkert att passera 36, kanske 37 procent över det tidigare besöksrekordet, säger Sigge Jungell till Ekot.

Enligt Jungell pekar dessutom prognosen för helåret på att det förra rekordet, som ligger fem-sex år bakåt i tiden, slås med cirka 35 procent.

Liftbolaget Skistar, med anläggningar i Åre, Vemdalen och Sälen, beskrev i slutet av april att intresset för att besöka deras destinationer i sommar var rekordstort. Sälen lyftes som exempel där bokningarna ökat med nära 25 procent jämfört med samma tid ifjol.

I Vemdalsområdet ser man också ett kraftigt ökat intresse. Redan ifjol när många svenskar valde att semestra i Sverige på grund av pandemin kom många fler besökare enligt Anna Hansson, VD för Destination Vemdalen.

– Där skulle jag vilja påstå att det var minst dubbelt så många gäster ifjol, som det var tidigare år.

Och hur ser det ut den här säsongen?

– Bokningsläget säger att det kommer vara mycket gäster.

Svenska Turistföreningen, STF, uppger att de bokningsökningen för fjällen är 20 procent, jämfört med den här tiden 2019. Enligt föreningen är det svårt att jämföra med fjolåret då bokningarna kom igång först efter 4:e juni, när reserestriktionerna lättade och vi fick resa fritt inom Sverige igen.

STF:s populäraste besöksmål är Kebenekaise och Jämtlandstriangeln. I Juli är bokningarna är 50 procent fler på fjällstationerna i Jämtlandstriangeln, jämfört med den här tiden för två år sedan.

Men med många gäster har det också varit svårare att undvika trängsel för att minska risken för smittspridning, särskilt i butiker under vintern, anser Ingela Hansen som bor i Tännäs nära Funäsdalen.

– Jag tycker det har varit mycket folk, för mycket. Det känns som att vi som bor här har fått gått undan för att det kommer så mycket turister

Det är lite lågsäsong just nu men sen kommer sommarsäsongen och den verkar också locka många, vad tänker du om det?

– Fler och fler har tagit vaccin nu och så känns det som att det är mycket enklare att hålla avstånd när det är sommar, så det känns bättre.

Lisbeth Hermansson
lisbeth.hermansson@sverigesradio.se