Svenska fotbollslag försvarar migranter i Qatar

2:06 min

VM i fotboll 2022 kommer att spelas i Qatar. Migrantarbetare jobbar med att bygga arenor för VM. Svensk fotboll är kritisk mot hur Qatar behandlar migrantarbetarna. Nu har de skrivit på ett upprop mot Qatar.

I Qatar jobbar ungefär 800 000 migrantarbetare med att bygga arenor för världsmästerskapen, VM, i fotboll 2022. Migrantarbetarna har låga löner och dåliga villkor på jobbet. Flera tusen av dem har dött i arbetet. Det rapporterade flera medier i somras, till exempel SVT.

Amnesty International har länge kritiserat Qatar för det. Amnesty är en organisation som  jobbar med att försvara människors rättigheter.

Amnesty International har ett upprop mot Qatar. Det är en lista med protester mot hur landet behandlar migrantarbetarena. Nu har organisationen Svensk elitfotboll skrivit på uppropet. Det är 32 fotbollslag som spelar i den svenska elitserien. Alla 32 lag har skrivit på uppropet.

Mats Enquist är ordförande för Svensk elitfotboll. Han säger att det måste hända mer och att man måste göra ännu mer för att migranternas situation i Qatar ska bli bättre.

– Vi anser att det måste hända mer. När vi nu ska åka till Qatar då är det hög tid att man gör ännu mer för att förändra förhållanden där nere. Det är väl det vi vill markera. Vi tycker inte att det sker nog än så länge.