Svenska IS-kvinnor har utvisats från Syrien och kommit till Sverige

3:09 min

Tre svenska kvinnor som varit med terrorgruppen IS i Syrien kommer nu till Sverige. De har varit fångar i läger, och har nu blivit utvisade. Kurderna som styr i nordöstra Syrien har inte tillräckligt med bevis för att åtala och döma kvinnorna.

Ungefär 30 kvinnor och 40 barn från Sverige har suttit i läger i nordöstra Syrien, som styrs av kurder. Det är läger för personer som misstänks vara medlemmar i terrorgruppen IS. Kurderna har utrett kvinnorna, för att kunna åtala och döma dem för samarbete med terrorgruppen IS. Men i juni meddelade kurderna att de kommer utvisa några svenska kvinnor, som de inte har tillräckligt med bevis mot.

Nu är tre kvinnor och deras sex barn utvisade från Syrien, och kommer till Sverige idag. Kvinnorna har levt tillsammans med terrorgruppen IS, och har sedan suttit i olika läger i Syrien. Flera av deras barn är födda i Syrien. Det rapporterar Ekot.

Kurderna säger att kvinnorna är en säkerhetsrisk. Men de kan inte åtalas och dömas i Syrien. Därför utvisas de till Sverige, där de är medborgare.

Flera myndigheter tar emot kvinnorna när de kommer till Sverige. Men de vill idag inte berätta vad som kommer hända med kvinnorna och barnen. Men terrorexpertern Magnus Ranstorp säger att polisen och Säkerhetspolisen kommer förhöra kvinnorna och bedöma om de är ett hot mot säkerheten i Sverige. Det säger han till Ekot.

– När då polisen, NOA, och även också Säkerhetspolisen har samtal med de här kvinnorna så gör man en riskbedömning. Om vad är deras sinnestillstånd, hur radikaliserade är de? Vill de lämna? Liksom alla förutsättningar kring en person, säger Magnus Ranstorp.

Flera svenska kvinnor som varit med IS i Syrien har tagit sig tillbaka till Sverige tidigare. Då har bland annat Säpo, polisen och socialtjänsten tagit emot dem. Flera kvinnor har blivit misstänkta för krigsbrott. Och myndigheter har tagit hand om deras barn, eftersom man anser att kvinnorna inte kan ta hand om dem. Myndigheterna är nu förberedda på att ta hand om de barn som kommer från lägren i Syrien idag. Socialtjänsten kommer undersöka hur man ska ta hand om dem.