Norra Syrien

Svenska IS-kvinnor utvisas från Syrien

2:39 min
  • Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har nu meddelat svenska UD om att de ska utvisa flera svenska kvinnor som sitter i lägren för IS-fångar.
  • Det säger självstyrets representant i Sverige Shiyar Ali till Ekot.
  • “Vi har meddelat både Sverige och andra länder om en process som har pågått länge. Vi har några vi inte har tillräckligt med bevis mot, och då har vi sagt att vi ska utvisa dem”.

Det var under ett möte i slutet av förra veckan som det kurdiska självstyret meddelade svenska UD att de ska utvisa ett antal svenska kvinnor som sitter i läger för IS-fångar i nordöstra Syrien. Kurderna har en pågående process med att utreda och lagföra kvinnorna för brottsmisstankar som handlar om samröre med IS. Men nu säger Shiyar Ali att det är ett antal svenska kvinnor de inte har tillräckliga bevis för att döma, och de kommer man nu utvisa de kommande månaderna, säger han:

– Det är så snart som möjligt. De som vi är klara med att utreda ska utvisas. Och det hoppas vi ska börja ske under tidig höst.

I dag finns uppskattningsvis ett trettiotal kvinnor och runt fyrtio barn med anknytning till Sverige som finns i läger i nordöstra Syrien där IS-fångar hålls.

Svenska UD bekräftar i ett skriftligt uttalande till Ekot att de har tagit emot beskedet. UD skriver vidare:

Tidigare har några kvinnor flytt lägren tillsammans med sina barn och tagit sig till Sverige, men det här är alltså första gången kurderna beslutar och meddelar svenska UD att man ska utvisa några kvinnor.

Hur många det blir säger Shiyar Ali att det inte är klart idag. De håller fortfarande på att utreda, och de kvinnor man har tillräckligt med bevis mot kommer man att lagföra i lokala rättegångar, säger han.

Förutom Sverige ska också ett tiotal andra västländer, däribland de nordiska grannländerna, fått samma besked om utvisning av kvinnor som man inte kan bevisa att de har begått brott, enligt Shiyar Ali.

– När vi inte har bevis mot dem ska de utvisas, vi kan inte hålla dem hur länge som helst.

Ekot har sökt svenska UD för en intervju, men inte fått det.