Ekot granskar

Svenska solceller kopplas till misstänkt tvångsarbete

2:15 min
  • Bland Vattenfalls bästsäljande solceller finns paneler av tillverkaren Jinko – ett kinesiskt bolag som deltagit i Kinas arbetsprogram i Xinjiangregionen.
  • “I princip alla solpaneler har kopplingar till Xinjiang på ett eller annat sätt. Det här är ett problem för hela industrin, och egentligen för hela Europa”, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld.
  • Människorättsorganisationer uppskattar att över en miljon ur den muslimska befolkningen i Xinjiang kan ha förts bort till omskolningsläger – kinesiska myndigheter hävdar att det handlar om arbetsmarknadsprojekt.

Solpaneler på svenska tak kan vara producerade med tvångsarbete i Kina, enligt rapporter och varningar från branschorganisationer.

Ett av de företag som satsar på att sälja solpaneler till svenska kunder är Vattenfall.

– I princip alla solpaneler har ju kopplingar till Xinjiangprovinsen på ett eller annat sätt. Det här är ett problem för hela industrin, och egentligen för hela Europa, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld.

Förra året kom över 60 procent av världens solceller och solpaneler från Kina. Och kiselråvaran till solcellerna kommer till stor del från regionen Xinjiang där människorättsorganisationer uppskattar att över en miljon ur den muslimska befolkningen kan ha förts bort till omskolningsläger. Kinesiska myndigheter hävdar att det handlar om arbetsmarknadsprojekt.

Enligt en nyligen släppt rapport av en amerikansk konsultbyrå kan världens ledande tillverkare av solceller ha kopplingar till tvångsarbete och andra brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang.

– Vi blev förvånade att ingen verkade ha analyserat riskerna med tvångsarbete i solcellsproduktionen, säger Nathan Picarsic, en av författarna till den uppmärksammade rapporten från konsultfirman Horizon.

Rapporten pekar på solcellstillverkarnas djupa kopplingar till statliga kinesiska industriprogram där det finns risk att människor deltar under hot eller tvång.

Till Vattenfalls bästsäljare hör solpaneler som tillverkas av det utpekade kinesiska företaget Jinko. Enligt offentliga kinesiska dokument deltog Vattenfalls underleverantör förra året i det statliga arbetsmarknadsprogrammet i Xinjiang. Just det program som pekas ut som en del av den kontroversiella omskolningen av muslimer.

Underleverantören tillbakavisar kritiken och hänvisar till en egen undersökning.

– De har rapporterat tillbaka ifrån den och sagt att de inte hittat några hårda bevis för att något försiggår.

Enligt Annika Ramsköld har Vattenfall begärt mer information. Hon säger att man på grund av pandemin inte kan göra inspektioner på plats och ser inte den situationen som helt tillfredsställande.

– Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, och vi jobbar ju nu för att förstå hur vi kan säkra att det finns solpaneler som inte har koppling till Xinjiangprovinsen.