Svenska utrikesministern besöker Israel

2:04 min

Sveriges utrikesminister, Ann Linde besöker Israel idag. Det har gått tio år sedan en svensk utrikesminister gjorde det senast. Det har varit ett bråk mellan Sverige och Israel. Det berodde på att Sverige erkände Palestina som en stat år 2014. Sedan dess har inte utrikesministern varit välkommen till Israel.

När Sverige sa att Palestina var en egen stat så sa Israel att Sveriges utrikesminister inte var välkommen dit. Sverige utrikesminister var då Margot Wallström.
Men nu har relationen mellan länderna blivit mycket bättre. I dag besökte den svenska utrikesministern Ann Linde Israel. Hon skulle bland annat träffa den israeliske utrikesministern Yair Lapid.

Det finns flera orsaker till att relationen blivit bättre. Konferensen om förintelsen i Malmö i förra veckan är en orsak. På konferensen lovade Sveriges statsminister Stefan Löfven att judar i Sverige ska få mer trygghet. Det är många judar som upplever både hat och hot i Sverige idag. På konferensen pratade folk från hela världen om hur hot och hat mot judar ska minskas.

Efter besöket i Israel åker Ann Linde till Västbanken i Palestina. Där ska hon bland annat träffa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.