Svenskar i Afghanistan kan evakueras – men svårt att ta sig till flygplatsen

2:40 min

Personer med svenska pass kan bli evakuerade från Afghanistan. De måste ta sig till flygplatsen i Kabul. Afghaner som jobbade på Sveriges ambassad kan också bli evakuerade väldigt snart, säger Utrikesdepartementet. Men läget i Afghanistan blir allt mer osäkert och det är mycket svårt att ta sig till flygplatsen i Kabul.

Det finns ungefär 400 svenska medborgare i Afghanistan just nu. Sveriges Utrikesdepartement, UD, har en lista över personer som bett om hjälp att lämna landet. UD har kontaktat personerna på listan, och uppmanar dem att ta sig till flygplatsen i Kabul. På flygplatsen ska det finnas nordiska militärflygplan som ska flyga från Kabul. Man måste ha ett svenskt pass för att få resa med flyget.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att UD har skickat meddelande till svenskar i Afghanistan, om evakuering. Men utrikesministern skriver också att det är mycket svårt att ta sig till flygplatsen. Och UD kan inte hjälpa personerna att ta sig till Kabuls flygplats.

Igår sa utrikesminister Ann Linde att de afghaner som jobbade på Sveriges ambassad också ska evakueras snart. Det är 41 personer, och deras anhöriga.

– Jag tror att vi inom några dagar ska klara att få ut de lokalanställda, med familjer. Vi har reda fått ut ett antal svenskar, och jag hoppas vi ska kunna få ut ännu fler.

Ekot har pratat med flera av de personer som vill ta sig ut ur Afghanistan med Sveriges hjälp. Och alla säger att det är mycket svårt att ta sig till flygplatsen, som är den enda vägen ut.

Det finns också ungefär 300 afghaner som har jobbat för Sveriges militär, bland annat som tolkar. De väntar på att få besked om hur de kan få hjälp att komma till Sverige.