Säkerhetspolisen

Svenskar som anslutit sig till IS fortfarande på fri fot

1:57 min
  • Enligt Säkerhetspolisen finns ett antal svenskar som rest för att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien och Irak som fortfarande är på fri fot i regionen.
  • "Vi har så god koll som vi bör ha kopplat till de individerna" säger Fredrik Hallström, enhetschef hos Säkerhetspolisen.
  • Säkerhetspolisens bedömning är samtidigt att IS ideologi fortfarande har anhängare i Sverige.

– Vi har ju ett antal svenska individer kvar. En del på fri fot,  några sitter olika läger. Vi förväntar oss att några av dem kommer tillbaka till Sverige och det är vi beredda på att hantera tillsammans med andra myndigheter, säger Fredrik Hallström, enhetschef på SÄPO

Hur många svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen, eller vad de gör, vill Säkerhetspolisen inte svara på.

Förra året ökade antalet attentat i Syrien och Irak som kopplas till IS, och pandemin i kombination med att flera länder dragit tillbaka sina styrkor bedöms ha gjort det lättare för IS-celler att röra sig i området, samtidigt som det blivit svårare att få underrättelseinformation från området.

– Det är klart att saker i omvärlden påverkar vår förmåga och ha den goda bilden och det går lite upp och ner men min bild är att vi har så god koll som vi bör ha kopplat till de individerna, säger Fredrik Hallström.

Ungefär hälften av de svenskar som anslutit sig till IS bedöms ha återvänt till Sverige. Ett stort antal uppges också ha dödats, men de uppgifterna betraktas som osäkra. Dessutom sitter ett antal svenska män frihetsberövade, och kvinnor och barn i läger för IS-anhängare.

Under förra året återvände fyra kvinnor och flera barn till Sverige. I de fallen arbetar Säkerhetspolisen med att bedöma om personerna kan utgöra ett hot, eller har viljan att begå olika terrorhandlingar, bedömningar som görs i varje enskilt fall men som Säkerhetspolisen inte uttalar sig om.

Den bild Säkerhetspolisen har är att det fortfarande finns många i Sverige som sympatiserar med terrorgruppens ideologi.

– Vi bedömer fortfarande att det finns den bilden av Islamiska staten och framför allt det livet man vill leva i kalifatet, och vad som är direkt fel med samhället. Just den här bilden av att vi måste förändra, och vi måste förändra det med våld och attentat.