Svenskarna tycker olika om medlemskap i Nato

2:38 min

Det är mycket prat just nu om bråket mellan Ryssland och Västeuropa. Bråket har gjort att många börjat diskutera om Sverige ska gå med i Nato. Men svenskarna tycker väldigt olika om ett medlemskap i Nato. Det visar en undersökning från SVT Novus. Ungefär lika många personer säger ja som nej till ett medlemskap. Nästan var tredje person är osäker.

Nato är en organisation där 30 olika länder samarbetar militärt. USA, Storbritannien och Frankrike är medlemmar. Sverige är inte med i Nato, men vi samarbetar nära med organisationen.

Flera politiska partier som  Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill att Sverige ska vara medlem i Nato. Det skulle göra Sverige säkrare, tycker de. Men den svenska regeringen har länge sagt nej till att blir medlem. Utrikesminister Ann Linde tror inte att ett medlemskap i Nato skulle göra Sverige mer säkert. Hon tror att det skulle bli ännu mer oroligt.

– Sverige har möjlighet att söka Natomedlemskap i morgon om vi vill det. Däremot tror jag inte att söka ett medelkap i Nato skulle bidra till Sveriges säkerhet. Jag tror tvärtom att det skulle röra till det och göra det ännu mer osäkert. Det säger hon till TV4.

Även det svenska folket är delat när det gäller Nato. En undersökning från SVT Novus visar att 37 procent säger ja till Nato-medlemskap. 35 procent säger nej. Och 28 procent är osäkra.

Torbjörn Sjöström är chef på Novus. Han säger att stödet för Nato har ökat kraftigt jämfört med 2017. Men att det fortfarande är många som är osäkra. Det säger han till SVT.

– Ja-sidan har gått fram kraftigt jämfört med undersökningen 2017 så nu är det ungefär lika många som är för ett Natomedlemskap som mot ett Natomedlemskap. Men ungefär en tredjedel kan inte svara på frågan utan står och väger och det är egentligen där den här frågan avgörs, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.