
Svenskarnas totala skulder minskar
För första gången sedan mitten av 1990-talet minskar de svenska hushållens totala skulder. Det visar SCB:s finansmarknadsstatistik som släpptes i dag.
”Statistik kan revideras men det ser ut som att sedan mitten av 90-talet har lånestocken ökat månad för månad och nu börjar det ses en liten nedgång”, säger Anna Sundell Kastberg, ekonom på SCB.
”Vi har haft 10-15 år när vi indoktrinerats att räntan ska var låg – på mycket kort tid har det förändrats”, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.
– Helt plötsligt har det blivit dyrt att låna pengar och Riksbanken signalerar att de ska höja räntan ännu mer.
Idag publicerade SCB:s finansmarknadsstatistik med nya siffror om svenskarnas lån. För första gången sedan mitten av 1990-talet så minskar alltså våra totala lån. I januari var den totala lånestocken 4901 miljarder, knappt två miljarder lägre än i december.
– Man får vara försiktig för statistik kan revideras men det ser ut som att sedan mitten av 90-talet har stocken ökat månad för månad men u börjar det ses en liten nedgång, säger Anna Sundell är ekonom på SCB.
Förändringen kan tyckas liten, men det speglar en kraftig scenförändring i svensk ekonomi. Skulderna i Sverige har ökat i decennier och med 3900 miljarder på 20 år. Nu kan det alltså ha vänt.
– Vi har haft 10-15 år då vi indoktrinerats att räntan ska var låg, på mycket kort tid har det förändrats, räntorna har chockhöjts och inflationen är hög och det gör att konsumterna måste byta fot och dramatiskt ändra sitt sätt att konsumera, leva och låna, säger Annika Winsth.
Hon tror att det är flera beteende bakom att lånen minskar. Både att vi lånar mindre men också att vi amorterar mer. Det senaste året har tillväxten varit lägre på både bostadslån och konsumtionslån.
– Klokt är ju att man drar ner på de dyra konsumentlånen de är ju påtagligt mycket dyrare nu och vi har höga bostadsskulder och det tar mycket av inkomsten så då väljer folk att i stället för att ha pengar på sparkontot så amorterar man, säger Annika Winsth.
Mer om hur det går med bostadsräntorna i Sverige kan du höra i Ekonomiekot Extra.