Sverige ändrar målet för vaccin åt alla till augusti

3:15 min

Sverige når inte målet att ge alla vuxna vaccin innan juli månad. Det beror på att vaccinerna är försenade. Nu är målet att alla vuxna ska få vaccin innan 15 augusti.

Företagen har inte levererat så mycket vaccin som de hade lovat, sade socialministern Lena Hallengren idag.

– Företagen har inte förmått leverera fullt ut, enligt avtal. Det gör att det inte finns tillräckligt mycket vaccin tillgängligt för att kunna följa den ursprungliga planen, säger Lena Hallengren.

Sveriges nya mål är att alla över 65 år ska ha fått minst en dos vaccin innan 16 maj. Och alla vuxna över 18 år ska få minst en dos vaccin innan 15 augusti. Socialminister Lena Hallengren säger att regionerna vaccinerar så snabbt de kan, med allt vaccin som kommer till Sverige. Om leveranserna ökar så kan människor få vaccin tidigare äger hon.

– Det är klart att det kan bli tidigare om vi får ökade leveranser från företagen, säger Lena Hallengren.

Nästan 1 200 000 personer i Sverige har nu fått minst en dos vaccin. Nästan 500 000 av dem har fått två doser. Nästan alla på äldreboenden är vaccinerade. Och bland äldre med hemtjänst är nästan 60 procent fullt vaccinerade nu. Nu vaccineras även äldre som inte bor på äldreboende eller har hemtjänst.

Vaccinerna fungerar bra. Smittan och dödsfallen har minskat mycket på äldreboenden och bland äldre som har hemtjänst, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men i resten av samhället fortsätter coronaviruset att öka, och fler blir sjuka. Fler testar sig och fler av dem är smittade. I bland annat Stockholm och Västra Götaland ökar smittan mycket. Snart är smittan på samma nivå som i den andra vågen i höstas, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

– Vi är nu uppe i 720 fall per 100 000 invånare, de senaste två veckorna i Sverige. En relativt hög siffra, och vi är nu snart uppe i de nivåer vi såg i den andra vågen, säger Sara Byfors.

Just nu vårdas ungeför 320 personer med covid-19 med intensivvård, Det är nästan 40 fler än för en vecka sedan. Men fler dör inte med covid-19. Totalt har nu ungefär 13 500 personer dött med covid-19 i Sverige.