Sverige är ute ur ishockey-VM

2:22 min

Det gick dåligt för Sverige i Världsmästerskapet, VM, i ishockey. Igår förlorade Sverige mot laget från Ryssland och åkte ur tävlingen. Det är första gången på 36 år som Sverige inte går vidare till slutspelet i ishockey-VM.

Sverige vann tre matcher och förlorade fyra matcher i gruppspelet. Bland annat förlorade Sverige mot Danmark och Belarus. Och igår måndag spelade Sverige mot laget från Ryssland. Det var en jämn match, men till slut vann ryssarna. Det betyder att Sverige är ute ur VM.

Det är första gången sedan år 1985 som Sverige åker ur ishockey-VM före slutspelet. Sverige vann guld i ishockey-VM senast 2018.

Ishockey-VM är i Lettland i år. Många lag saknar viktiga spelare, på grund av coronapandemin. De stora stjärnorna spelar i den nordamerikanska ligan NHL och bor i USA eller Kanada. Många av dem tackade nej till att spela med sitt landslag i VM. Sveriges lag hade många spelare som inte har spelat i VM förut.

Rickard Rakell spelar i Sveriges landslag, och han är besviken nu. Han är inte nöjd med hur han själv spelade, säger han till Radiosporten.

– Det är helt klart inte godkänt. Vi hade ett tillräckligt bra lag för att, tycker jag, gå långt. Men vi kommer inte helt upp i nivå, och där är jag helt klart själv väldigt missnöjd över min egen prestation, säger Richard Rakell.