Sverige fortsätter vaccinera äldre personer med Astra Zeneca

3:42 min

Sverige börjar använda vaccinet från Astra Zeneca igen. Men bara till personer som är 65 år och äldre. Vaccinet är bra och säkert för äldre personer, säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Det är viktigt att vaccinera många äldre personer nu när smittan ökar, säger han.

– Astra Zeneca är ett väldigt effektivt vaccin. Och det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 bland de äldre. Inte minst nu när vi ser en ökande smittspridning, säger Anders Tegnell.

Sverige pausade vaccinet från Astra Zeneca, för att undersöka några misstänkta allvarliga biverkningar. Några få personer i Europa har fått de misstänkta biverkningarna, av totalt över 10 miljoner vaccinerade.

Men nu börjar Sverige använda vaccinet från Astra Zeneca igen, på personer som är 65 år och äldre. Det är bara yngre personer som har fått de misstänkta biverkningarna. Det finns ingenting som visar att äldre personer riskerar att få en allvarlig biverkning av vaccinet, säger Anders Tegnell. Risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 är däremot ganska stor för personer som är 65 år och äldre. Därför fortsätter Sverige nu att vaccinera äldre personer med vaccinet från Astra Zeneca.

Folkhälsomyndigheten fortsätter att pausa Astra Zenecas vaccin för personer som är yngre än 65 år. De ska undersöka mer om de misstänkta biverkningarna är kopplade till vaccinet. Det kommer ett nytt beslut om några veckor.

Nu är det viktigt att vaccinera de äldre över 65 år så snabbt som möjligt, säger Anders Tegnell. Allt vaccin ska nu ges framför allt till äldre personer, säger han.

– För det är ju där den stora sjukdomsbördan, och den stora risken att avlida i den här sjukdomen finns. Så därför måste vi, åtminstone nu under den närmsta veckorna, satsa helt och hållet på det. Och därför behöver alla vacciner gå dit, säger Anders Tegnell.

Totalt har över en miljon personer i Sverige fått sin första dos vaccin. Drygt 430 000 av dem har fått två doser. På äldreboenden är det nu väldigt få personer som smittas med coronaviruset. Förra veckan var det 33 nya smittade personer på äldreboenden.

Samtidigt fortsätter coronasmittan att öka i samhället. Och fler behöver vård på sjukhus. Nu vårdas 1700 personer med covid-19 på sjukhus. 294 av dem vårdas med intensivvård. Totalt har 13 373 smittade personer dött i Sverige.