Sverige har evakuerat 170 personer från Afghanistan

3:31 min

Sverige har evakuerat över 170 personer från Afghanistan. Utrikesminister Ann Linde säger att arbetet fortsätter för att få ut fler människor.

– Hittills har vi lyckats evakuera över 170 personer ut från Afghanistan. Jag är glad över att vi nu kan börja välkomna de lokalanställda kollegorna från ambassaden till Sverige. Samtidigt som vi fortsätter med arbetet för att evakuera fler lokalanställda och deras familjer, säger Ann Linde.

En del av de evakuerade personerna är alltså lokalanställda afghaner som arbetade på Sveriges ambassad, och deras familjer. Sverige tar emot dem som kvotflyktingar. Och en del av de evakuerade är personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd, som fått hjälp ut ur Afghanistan, där talibanerna har tagit makten.

Ungefär 500 personer har anmält sig till Utrikesdepartementets lista som kallas svensklistan. Det är en lista över personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd, som vill ha hjälp ut ur Afghanistan. Fler och fler personer har anmält sig till listan, berättar utrikesministern. Det finns också fler afghaner som jobbat åt Sverige, som är kvar i Afghanistan. Både afghaner som jobbat på Sveriges ambassad, och afghaner som tidigare jobbat för Sveriges militär.

Utrikesminister Ann Linde hoppas att fler personer kan evakueras de närmaste dagarna. Men det är mycket svårt att ta sig till Kabul, och in på flygplatsen. Sverige kan inte hjälpa människor att ta sig till flygplatsen.

Ekot har pratat med en kvinna som är med på svensklistan. Hon har försökt ta sig in på flygplatsen men har inte lyckats. Hon säger att situationen är katastrof i Afghanistan.

– Jag mår inte bra, på grund av att den här situationen i Afghanistan är helt katastrof. Alltså, de har pistoler överallt, de slog människor.

Det är också ont om tid. USA kontrollerar just nu den militära delen av Kabuls flygplats, som länder använder för att evakuera människor. Men USA ska bara kontrollera flygplatsen till den 31 augusti.

Utrikesminister Ann Linde säger att det finns plats på flygplan för alla som ska evakueras till Sverige de närmaste dagarna. Men situationen är mycket svår, säger hon.

– Vi kan inte garantera att vi kommer att lyckas fullt ut. Situationen är fortsatt mycket svår, säger utrikesminister Ann Linde.