Sverige kan börja använda vaccinationspass för resor den första juli

2:40 min

Det ska bli lättare att resa mellan länder i EU i sommar om man är vaccinerad mot covid-19. Den första juli ska de nya vaccinationspassen vara klara.

Det säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Ekot.

– Ja, det är vår absoluta målsättning och kanske till och med lite tidigare än så.

EU:s länder vill att människor ska kunna resa på semester i sommar. Länderna har nu kommit överens om ett vaccinationspass, eller ett covid-intyg för resor mellan länderna. Intyget kallas Gröna beviset, eller digital green certificate på engelska. Det ska vara digitalt och det ska visa om man är vaccinerad mot covid-19. Det ska också visa om man redan har haft sjukdomen eller om man har gjort ett negativt covid-test inom 72 timmar.

Människor ska kunna börja resa med intygen från den första juli. Men alla länder hinner inte göra dem på så kort tid. Det är tekniskt svårt med all information. Men de svenska intygen kommer att vara klara den första juli, säger Anders Ygeman.

– Sverige är ju det land som ligger längst fram.

Allt är inte helt klart än. Först måste Europaparlamentet rösta om intygen. Det ska de göra i början av juni. Men Sverige förbereder intygen. De skulle kunna användas i Sverige också. För att gå på konserter och stora sporttävlingar till exempel. Det säger Anders Ygeman till Ekot. Men ingenting är bestämt om det.