Sverige och Finland ska samarbeta ännu mer om försvaret

2:22 min

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin hade ett möte i helgen. De pratade om Rysslands krig i Ukraina och om säkerheten i norra Europa. De bestämde att samarbeta ännu mer om försvaret.

Finland är det land som Sverige samarbetar mest med när det gäller försvaret. Båda länderna är alliansfria. Det betyder att de inte är med i någon militär allians. I helgen reste Sveriges statsminister Magdalena Andersson till Finland. Där träffade hon Finlands statsminister Sanna Marin. De bestämde att de ska öka samarbetet mellan länderna om försvaret. De sa det på en träff med media efter sitt möte.

Sanna Marin sa också att Finland och Sverige ökar samarbetet med Nato. Nato är en organisation där 30 olika länder samarbetar militärt. USA, Storbritannien och Frankrike är medlemmar. Sverige är inte med i Nato, men vi samarbetar nära.

Nu är det fler svenskar och finländare som vill gå med i Nato. Det visar olika undersökningar. Magdalena Andersson sa till media att hon förstår att folk tänker mer på säkerheten när Ryssland har startat krig mot Ukraina. Hon talade på engelska på pressträffen, och sa att säkerheten har ändrats på ett dramatiskt sätt.

– Säkerheten har ändrats på ett dramatiskt sätt.

I fredags pratade också Magdalena Andersson med USA:s president Joe Biden på telefon. De pratade om kriget i Ukraina.