Sverige ska få en nationalblomma

2:25 min

Sverige ska få en nationalblomma. Alltså en blomma som symboliserar landet. Nu pågår omröstningen, och du kan vara med och rösta.

Det är Svenska botaniska föreningen som har startat omröstningen. Mora Aronsson är ordförande för föreningen. Han tycker att Sverige har saknat en nationalblomma. Det säger han till radioprogrammet Naturmorgon.

– Det är faktiskt en sak som har saknats. Vi har nu en nationalfågel, och det är flera av våra grannländer som har nationalblommor, och vi har landskapsblommor. Så vi tyckte att nu var det läge, säger Mora Aronsson.

Varje landskap i Sverige har ett landskapsdjur, en landskapsfågel och en landskapsblomma. Det är blommor och djur som är vanliga i de landskapen, och som är en symbol för landskapet.

År 2015 fick Sverige en nationalfågel, koltrasten. Nu ska Sverige få en nationalblomma också. En blomma som symboliserar hela Sverige.

Omröstningen började i början av januari, och 10 blommor har gått till final. Det är liten blåklocka, smultron, midsommarblomster, linnea, skogsstjärna, rödklöver, hästhov, blåbär, lingon och styvmorsviol. Alla kan vara med och rösta på webbsidan www.nationalblomma.se. Den 13 mars ska det vara klart.

Mora Aronsson från Svenska botaniska föreningen säger att det behövs något positivt som människor kan samlas kring just nu.

– Nu behöver vi liksom någonting lite positivt och samlande, så därför har vi initierat det här med att ta fram en nationalblomma, säger Mora Aronsson till radioprogrammet Naturmorgon.