Sverige ska skicka ut satelliter i rymden

2:53 min

Det kommer bli möjligt att skicka upp satelliter i rymden från Sverige. En satellit svävar runt jorden och kan till exempel samla in information. Regeringen ger nu 90 miljoner kronor extra till detta.

Igår besökte Sveriges rymdminister, Matilda Ernkrans den svenska rymdbasen Esrange som skjuter upp raketer i rymden. Esrange ligger i Kiruna i norra Sverige. Hon berättade att Esrange kommer att få mer pengar. 90 miljoner kronor ska gå till att bygga om rymdbasen. Om två år kommer det bli möjligt att skicka upp satelliter från Sverige. Idag skickar Esrange bara upp raketer.

Matilda Ernkrans säger till Ekot att det känns bra med mer pengar till svensk forskning om rymden. Det betyder att rymdbasen Esrange kan bli bättre.

– Det känns bra, jag tycker att det är viktigt. Vi är en engagerad rymdnation, och nu kan vi ge beskedet att fortsätta utveckla vår rymdbas Esrange med den här nya förmågan.

Hon säger också att det är bra för jobben på Esrange. Och för miljön och svensk forskning om rymden.

– Det är bra. Det är bra för jobben. Det är bra för miljö och klimat. Det är bra för svensk rymdforskning.

Experter tror att satelliter kan bli ännu viktigare i framtiden. Det är för att information från satelliter används för kommunikation. Till exempel television, telefonsamtal och självkörande bilar. De används också för att undersöka klimatet.

Esrange planerar att skjuta upp den första satelliten i rymden år 2022. Det säger Stefan Gardefjord, som bestämmer över Esrange.

– Vår ambition är att kunna göra den första satellituppskjutningen härifrån 2022.

Men satelliter kan också användas på ett dåligt sätt. I krig och konflikter. Det säger Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. FOI forskar om Sveriges försvar. De säger att Sverige ska tänka på att andra mäktiga länder kommer att följa arbetet på Esrange.