Sverige spelar på VM i ishockey

3:06 min

Idag börjar världsmästerskapen, VM, i ishockey. Sveriges lag, Tre kronor, har många unga spelare. Därför vinner de nog ingen medalj, tror Radiosportens expert Per Svartvadet.

– Jamen Sverige är lite oprövat, de har många debutanter och det gäller att få ihop den här gruppen.

Förra året blev det inget VM i ishockey på grund av coronapandemin. I år är det VM, i Riga i Lettland. Hockeyspelarna har gjort coronatetester och de har suttit i karantän före matcherna. Alla spelare är inte med. De stora stjärnorna från varje land spelar i den nordamerikanska ligan NHL och bor i USA eller Kanada. Många av dem har tackat nej till VM. Alla lag saknar några viktiga spelare.

Sveriges lag, Tre kronor, har många unga spelare och debutanter, som inte har spelat i VM förut. En av dem är kaptenen för laget, Henrik Tömmernes.

– Jag som för många andra är det första VM-turneringen och vi har inte varit med på den här scenen men samtidigt är det väl ett VM som inte liknar något annat, säger Henrik Tömmernes till Radiosporten.

Hockeyexperten Per Svartvadet tror att Tre kronor kan gå till semifinal, men det blir nog Kanada som vinner bronsmedaljen, säger han Radiosporten.

– Tyvärr tyvärr så tror jag Kanada kommer vinna i förlängning och ta bronsmatchen.

Sverige vann guld i VM senast 2018, 2017 och 2013. De länder som har vunnit flest gånger är Kanada och Ryssland. I år vinner nog Ryssland, men i final mot Tjeckien, tror experten Per Svartvadet.

– Finalen kommer att spelas mellan Ryssland och Tjeckien och där kommer Ryssland att dra det längsta strået och vinna VM-guld.

Sverige spelar första matchen på lördag klockan 11.15 mot Danmark. Radiosporten sänder matcherna direkt i P4.