Sverige stoppar utvisningar till Afghanistan

2:25 min

Nu stoppar Sverige alla utvisningar till Afghanistan. Migrationsverket har bestämt sig för att sluta skicka tillbaka afghanska medborgare. Det beror på att talibanerna, en islamistisk grupp som tidigare styrde Afghanistan, har tagit över stora delar av landet. Därför kan säkerheten inte garanteras.

Svenska Röda korset är glada idag för att Migrationsverket stoppar utvisningarna. Det säger Alexandra Segenstedt.

– Vi tycker på Röda korset att beslutet är mycket glädjande och det är ett beslut som vi väntat länge på. Så vi tycker det är oerhört positivt att Migrationsverket nu har följt den oroande händelseutvecklingen och säkerhetläget i Afghanistan och att nu bedömer att det är så pass allvarligt att ingen kan i dagsläget utvisas dit. Så att det är ett mycket välkommet beslut.

Det nya beslutet börjar gälla på en gång. Det betyder att omkring 7 000 afghanska medborgare i Sverige som skulle ha skickats tillbaka får stanna tills vidare.

Det var i tisdags som Afghanistans regering sa att de ville att Sverige och andra europeiska länder skulle sluta skicka tillbaka afghanska medborgare. De ville pausa att ta emot utvisade asylsökande i tre månader. De säger att talibanerna tar över allt större områden och de har svårt att skydda människor.

Och idag bestämde alltså Migrationsverket att de som skulle utvisas till Afghanistan får stanna tills vidare.

Alexandra Segenstedt på Röda Korset tycker att de som sitter i förvar och väntar på att bli utvisade borde släppas.

– Då är det rimliga att personer som sitter på verkställighet som sitter på förvar kommer släppas därifrån tills läget är sådant att man kan verkställa till Afghanistan igen. För de sitter ju där i väntan på utvisning och när den inte kan genomföras så borde de ju inte sitta kvar där.