CORONAPANDEMIN

Sverige fasar ut Astra Zeneca-vaccin

2:07 min
  • Sverige upphör med Astra Zeneca som första vaccindos mot covid-19 redan inom några veckor, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till Ekot.
  • Tidigare har Norge och Finland tackat nej till Astra Zenecas vaccin och överlåtit det till den gemensamma EU-potten för vaccin mot covid-19.
  • Detta innebär att även personer över 65 år, som inte redan fått sin första vaccindos, kommer att erbjudas vaccin från Pfizer eller Moderna i stället.

Totalt behövs ytterligare cirka 200 000 doser, främst till personer som väntar på sin andra dos av Astra Zeneca. Därefter erbjuds även personer över 65 år annat vaccin som första dos. Den bedömningen gör Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Jag skulle tro i tre veckor till. Preliminär uppgift från Folkhälsomyndigheten, som förmedlar information från regionerna till mig, det är att vi behöver ha ungefär 200 000 doser till. Och då tror jag att det blir den här veckan, nästa vecka och kanske en vecka till och sedan kommer vi att skicka dem till andra ställen, då går de tillbaka in i potten, EU-potten, säger han.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns veckovisa prognoser för hur myncket vaccin som kommer till Sverige och från vilken tillverkare. Denna och nästa vecka finns inga uppgifter om något vaccin från Astra Zeneca. Bara Moderna och Pfizer Biontech står som leverantörer. Det betyder dock inte att det inte kommer något vaccin alls från Astra Zeneca, bara att företagets leveranser är så osäkra att Folkhälsomyndigheten avstår från att göra någon prognos. Men troligen rör det sig om cirka 60 000 doser i veckan. Därefter avböjer alltså Sverige ytterligare doser från Astra Zeneca, så som Norge och Finland redan gjort.

Så hur länge till tror du att den som är över 65 år möts av beskedet att de kan inte få något annat vaccin?

– Folkhälsomyndigheten och regionerna har ju bättre koll på det, men som jag har förstått det så är det så att flertalet av de här ytterligare 200 000 doserna som vi förväntar oss till Sverige, flertalet av de är för dos två.

Det innebär att någon gång under sommaren så kommer man att gå över till något annat vaccin?

– Ja, när det gäller dos ett, så kommer vi att gå över till andra vacciner redan de kommande veckorna. Nu har vi Pfizer och Moderna som är de två vacciner vi använder för nyvaccination, om vi kallar det för det, säger Richard Bergström.