Sverige är världsmästare i curling igen

2:43 min

Sverige vann guld i världsmästerskapet, VM i curling. Det är tredje gången i rad som Sverige vinner VM i curling. Finalmatchen om guldet var väldigt jämn och spännande, säger Niklas Edin, som är ledare för det svenska laget.

– Väldigt välspelad och spännande match, det måste ha varit kul att kolla på den, så jag måste nog sätta mig och kolla på den när jag kommer hem sen.

Det sade Niklas Edin till Radiosporten. Han är ledare för det svenska laget som heter lag Edin. Det är fyra personer i det svenska laget för herrar. Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och ledaren Niklas Edin.

Curling är en sport där man kastar iväg formade stenar på is mot en färgad ring i isen. Man får poäng om stenen ligger nära mitten av ringen. Man ska också slå bort de andra lagens stenar. En person kastar stenen och de andra kan sopa banan med borstar så att den är slät.

VM i curling var i Kanada. Lag Edin vann finalen mot Skottland idag på morgonen. Det är lagets tredje VM-guld i rad. Totalt har laget vunnit VM fem gånger.

Curling är en gammal sport som kommer från Skottland. Där började man spela curling redan på 1500-talet. I Skottland finns klubbar idag som startade på 1700-talet. I Sverige är curling en liten sport. Ungefär 3 500 personer spelar curling i 60 olika klubbar. Sverige har 36 ishallar för curling.