Sverige vann viktig fotbollsmatch mot Spanien

2:47 min

Sveriges landslag i fotboll vann matchen mot Spanien med 2-1 igår torsdag. Det var en del av kvalet till Världsmästerskapet, VM. Och det var första gången på länge som landslaget spelade en match i Sverige med publik.

Matchen spelades på hemmaplan, på Friends Arena utanför Stockholm. Ungefär 15 000 personer var i publiken på arenan, när Sverige slog Spanien. Men matchen började dåligt för Sverige. Spanien gjorde ett mål efter bara fyra minuter. Men Sveriges spelare Alexander Isak var snabb och gjorde ett mål nästan direkt efter.

Susanna Andrén och Richard Henriksson kommenterade matchen i Sveriges Radio.

– Publiken applåderar när Sverige sparkar igång matchen igen, med avspark. Och här är bollen hos Isak, som skjuter och han sätter den i mål! Han tar den som replik, Alexander Isak gör 1-1 i den sjätte minuten!

– Och den här bilden som vi ser nu – ett svenskt landslag får måljubla inför hemmapubliken på Friends igen!

I den andra halvleken gjorde Sverige ett mål till. Dejan Kulusevski passade till Viktor Claesson, som gjorde målet.

– Claesson tar emot och han skjuter och han gör det i måål! 2-1 Sverige, i 57:e minuten. Och trots att de bara är 15 000 så vrålar de och studsar och dansar, de svenska supportarna på läktarna, sa Susanna Andrén i Radiosporten.

Matchen var en del i kvalet till VM i fotboll, som är i Qatar nästa vinter. Sverige spelar i en grupp mot Spanien, Kosovo, Grekland och Georgien. Just nu leder Sverige i gruppen, före Spanien som är favoriter. Och då har Sverige spelat en match mindre än Spanien. Sverige spelar sin nästa match mot Grekland, på onsdag nästa vecka. Den matchen är på bortaplan, i Grekland.

Lagen som vinner varje grupp i kvalet går direkt vidare till VM. Lagen som kommer tvåa i grupperna får spela mot varandra, och de bästa går vidare till VM.