Sverigedemokraterna vill styra Sverige efter valet

3:31 min

Sverigedemokrater från hela Sverige var i Karlstad i helgen på ett stort möte. Där bestämde de vilken politik partiet ska jobba med. Sverigedemokraterna vill sitta i regeringen efter nästa val.

Det sade Oscar Sjöstedt, som jobbar med ekonomiska frågor i partiet.

– Efter nästa val, då ska vi äga både regeringskansliet och finansdepartementet.

Sverigedemokraterna är ett konservativt parti som vill minska invandringen. De är Sveriges tredje största parti. I det senaste valet till riksdagen fick de nästan 18 procent av folkets röster. Men de har inte haft så mycket makt i riksdagen tidigare. Inget annat parti ville samarbeta med dem förut. Men nu samarbetar Sverigedemokraterna med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Jimmie Åkesson har varit partiets ledare i 16 år. Han fortsätter att leda partiet. Och han vill bli statsminister efter valet nästa år. Då ska Sverigedemokraterna sitta i regeringen i huset Rosenbad och Socialdemokraterna ska bort, sade Jimmie Åkesson på mötet.

– Om tio månader, då ska Socialdemokraterna ut ur Rosenbad och det är dags för ett nytt politiskt styre. Ett styre som ser problemen komma innan det är för sent.

Ett av de stora problemen som Jimmie Åkesson pratar om, är de kriminella gängen och våldet med skjutvapen.

– Sverige ligger i Europatopp när det gäller dödligt skjutvapenvåld. Europas farligaste land.

Den viktigaste frågan för Sverigedemokraterna är att minska invandringen. Partiet vill att invandrare som kommer till Sverige måste lära sig svenska och svenska värderingar. De vill också att invandrare som begår brott ska utvisas. De vill att Sverige ska bli tryggare och då måste vi veta vilka som kommer hit, sade Jimmie Åkesson på mötet.

– Och trygghet, det handlar också om att ta tillbaka kontrollen över vilka som är i vårt land. Vilka är de? Vilka syften har de? Och de som kommer till vårt land, de ska såklart göra rätt för sig, de ska sköta sig. I Sverige är det svenska värderingar som gäller.