Sveriges ekonomi blir bättre i höst, tror regeringen

3:22 min

Den svenska ekonomin är på väg att bli bättre. Vi är mitt inne i en kris, men svensk ekonomi är stark och när fler blir vaccinerade så blir ekonomin bättre. Det sade finansminister Magdalena Andersson på en pressträff idag.

– Vi är ju fortfarande mitt inne i en kris, men samtidigt visar svensk ekonomi en rejäl motståndskraft, inte minst jämfört med andra länder och det där bådar ju gott för framtiden när fler och fler kommer bli vaccinerade och ekonomin kan återstarta igen, säger finansministern.

På torsdag den 15 april kommer regeringens budget för hösten. I budgeten skriver regeringen vad de vill göra med statens pengar. Idag berättade finansminister Magdalena Andersson hur Sveriges ekonomi ser ut nu och den närmaste tiden.

Många företag har det svårt och många människor har förlorat jobbet under coronapandemin. Arbetslösheten är hög, 8,4 procent. Men de senaste veckorna har arbetslösheten minskat lite. I februari var arbetslösheten över nio procent. Före coronakrisen var bara lite mer än sju procent arbetslösa. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Ändå har Sveriges ekonomi varit starkare än i många andra länder i Europa under coronapandemin. Det beror på att Sverige har satsat mycket pengar på att hjälpa företag och arbetslösa människor i krisen, säger finansministern. Totalt har det kostat undefär 400 miljarder kronor för staten.

I höst kommer tillväxten i ekonomin öka mycket, tror finansministern. Det beror på att många kommer att vara vaccinerade till hösten. Då kan fler få jobb och människor kan köpa saker och tjänster som vanligt igen. Då går det bättre för företagen. Vi ser ju ljuset i tunneln, säger finansministern.

– Vi ser ju ljuset i tunneln, vi har en pågående vaccination som förväntas kunna skalas upp rejält och det här bidrar till att öka aktiviteten och tillförsikten i ekonomin och sen så förväntas tillväxten ta rejäl fart under hösten, säger Magdalena Andersson.