Sveriges lägsta punkt finns i Kristianstad

3:27 min

Sveriges lägsta punkt finns i Kristianstad. Det visar en ny mätning. Sölvesborgs kommun hoppades att de skulle ha den lägsta punkten, men Kristianstad vann mätningen. Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson gratulerar Kristianstad.

– Ja, det är bara att gratulera Kristianstad, vi är fortfarande en 30 centimeter efter ungefär.

Det säger Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson till P4 Kristianstad.

I 30 år har Kristianstad i Skåne haft Sveriges lägsta punkt. Det är en plats vid Hammarsjön utanför staden.

Platsen har varit en sjö, men på 1800-talet byggde man vallar som stoppade vattnet och sjön torkade ut. Det var för att få mer mark att odla på, till jordbruket. Vallarna har byggts om och platsen är fortfarande torr och den lägsta punkten i Sverige. Den ligger 2,32 meter lägre än havets yta. Det visar en ny mätning.

Den första mätningen gjordes 1991. Nu ville kommunen Sölvesborg göra en ny mätning. De har också en gammal sjö som har torkat, vid en plats som heter Gammalstorp. Den platsen sjunker hela tiden. Därför hoppades Sölvesborg att de skulle vinna kampen om den lägsta punkten.

Men Gammalstorp hade inte sjunkit tillräckligt mycket. Kristianstad har fortfarande den lägsta punkten i Sverige. Där, mellan en bensinmack och en park för solceller, vid motorvägen, finns en utställning ute i naturen. Det är en attraktion för turister. Pierre Månsson är kommunalråd i Kristianstad och han är nöjd.

– Nu dröjer det väl 30 år till nästa mätning, va?

Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson är inte avundsjuk. Han hoppas att Kristianstad vårdar den lägsta punkten, till nästa mätning.

– Vi vill gratulera Kristianstad och hoppas att de vårdar väl den här unika placeringen, att ha sjunkit längst ner i Sverige.

Lars Ericsson, kommunchef i Sölvesborg till P4 Kristianstad.