Pressmeddelande 2021-06-24

Sveriges Radio Drama: Björn Carlbergs dockor dyker upp i radio

Den 24 juni är det premiär för humorprogrammet Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co. Alla rollerna spelas av Björn Carlberg, en av Sveriges mest erfarna dockspelare. Hans något udda karaktärer har hörts och setts i bland annat Operation Klotty i SVT, Kjell i TV4 och i Dockhumor på Scalateatern.

Lagom till premiären av Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co har Sveriges Radio fått möjlighet till en pratstund med dockorna för att ta tempen på sommarens radioavsnitt.

Gloria Janman är en av programmets galjonsfigurer. En excentrisk operadiva som var på sitt livs höjdpunkt på 50-talet men som fortfarande är aktiv trots att halsmandlarna är lite rostigare nu än då. På frågan vad hon ser mest fram emot i sommarens Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co svarar hon:

– Jag ser mest fram emot att lyssna på programmet. För då kommer jag att få höra min egen röst och den rösten får jag aldrig nog av den trots att den är min. Den är gudabenådad, säger Gloria Janman.

En annan karaktär som kommer att höras i sommar är finansproffset Ulf af Utterman. Ulf vad är ditt bästa finanstips nu under sommaren?

– Att vila sig rik. Även samhällets toppskikt behöver slappna av ibland och då är min insats i den här serien väldigt avkopplande för den kategori människor som tar helikoptern till jobbet.

Som namnet på programserien avslöjar kommer även storrökaren Birgitta och hennes kuvade son Kjell medverka och programleda.

Birgitta, hur ser din och Kjells sommar ut? Ska ni göra något trevligt?

– Jag ska helt enkelt röka så mycket jag kan. Det är semester för mig. Vad Kjell ska göra har jag ingen aning om.

Björn Carlberg är manusskrivare och rollinnehavare till samtliga röster i Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co. Han är känd från Operation Klotty i SVT, Kjell i TV4, Dockhumor på Scalateatern tillsammans med Petter Lennstrand samt i barnprogrammet Allram Eest.

– Eftersom jag jobbar med röster och mina dockkaraktärer är ett röstmedium så det känns det naturligt att ta det vidare i radio. Jag är i grunden en radioman, säger Björn Carlberg.

Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co produceras av Sveriges Radio Drama, släpps i Sveriges Radio-appen den 24 juni och sänds på torsdagar och fredagar i P4 mellan 22 juli – 20 augusti.

https://sverigesradio.se/dockradio

För mer information vänligen kontakta:

Marie Wennersten, producent Sveriges Radio Drama
marie.wennersten@sverigesradio.se 
070-218 66 65

Susanna Mörner, pressansvarig
susanna.morner@sverigesradio.se 
070-083 97 37