PRESSMEDDELANDE 2021-10-01

Sveriges Radio Finska släpper ny podd om HBTQI erfarenheter

Ihan homo juttu är finska podden som behandlar aktuella HBTQI-frågor. Programledarna Maiju Ristkari och Laura Hagström delar med sig av sina egna erfarenheter och bjuder in gäster för samtal om acceptans, identitet, ordets makt, HBTQI-termer och skolvärldens betydelse. Podcastseriens fyra avsnitt publiceras den 30 September i appen Sveriges Radio Play.

– I den här podden får lyssnare ta del av flera historier och olika erfarenheter om hur det är att komma ut. Här ställer vi de tuffa frågorna och reflekterar bland annat hur HBTQI-unga mår. Vi inkluderar aktuell fakta och bjuder på mycket humor, säger Maiju Ristkari, programledare för Ihan homo juttu.
 
Avsnitt 1. Programledarna och gästerna Isaac och Juri delar med sig av sina erfarenheter och tankar kring hur det var att komma ut. Tema: acceptans och minoritetsstress.
 
Avsnitt 2:  Samtal om ordens makt och HBTQI-termer. Gäst är rapartisten och transkvinnan Mandy Rich. Tema: HBTQI-termer och identitet.
 
Avsnitt 3: Lou, 15 år, är ickebinär och med hen diskuteras hur dagens skola är för HBTQI-elever. Tema: skolvärdens betydelse

Avsnitt 4: Anders, 74 år, bor i Regnbågens seniorboende i Stockholm. Han berättar om hur det var att komma ut för 50 år sen och varför särskilda HBTQI-seniorboenden behövs. 
Tema: framtid och tillbakablick.

Pressbild
Ihan homo juttu

Fotograf: Sammy Steen/Sveriges Radio
Grafik: Janne Saaristo/Sveriges Radio

 
Reportern Maiju Ristkari bor med sin fru och sitt 2-åriga barn. Maiju har fått finska statens pris för informationsspridning för projektet Sukupuolena Ihminen som handlar om könets mångsidighet.
HBTQI-aktivisten Laura Hagström bor med sin sambo. Sedan tidigare har hon lärarexamen och idag läser hon masterprogrammet i genusvetenskap.

 
För mer information vänligen kontakta:
Programledare Maiju Ristkari
Tel. 073-773 49 76
maiju.ristkari@sverigesradio.se  
 
Programchef Helena Huhta
Tel. 073-712 86 43
helena.huhta@sverigesradio.se
 
Podden sänds i Sveriges Radio Play från och med den 30 September. Podden sänds också på P2 och P6 på söndagar kl. 16:00 från och med den 3:e Oktober.