PRESSMEDDELANDE 2021-11-22

Sveriges Radio inrättar en vetenskapskommentator på heltid

Sveriges Radio förstärker vetenskapsbevakningen genom att Vetenskapsredaktionens chef Ulrika Björkstén övergår till vetenskapskommentator som kommer höras i många program och alla kanaler.

Ulrika Björkstén övergår från att vara chef för Vetenskapsradion för att lägga hela sin kraft på att kommentera och analysera aktuella nyheter och samhällsfrågor ur ett vetenskapligt perspektiv för Sveriges Radio.

– Pandemin har visat att behovet av en vetenskapskommentator är stort. Ulrikas omfattande kunskap och förmåga att förklara och analysera inom det vetenskapliga fältet är en tillgång för Sveriges Radios stora publik. Det blir nu möjligt att ge lyssnarna fler perspektiv och insikter i frågor där den vetenskapliga forskningen spelar en roll, säger Nina Glans, kanalansvarig för P1.

Ulrika Björkstén har blivit en välkänd röst när hon regelbundet kommenterat utvecklingen under Covid -19-pandemin. Men hennes bevakningsområde är hela det stora forskningsfältet i Sverige och övriga världen och vetenskapsfrågorna rankas högt av lyssnarna.

– Många av dagens stora samhällsutmaningar är beroende av vetenskapen, både för att vi ska förstå dem och för att hitta lösningar. Det är såväl pandemin som klimatförändringen tydliga exempel på. Därför ser jag det som en demokratifråga att göra vetenskap tillgängligt för alla och är väldigt glad att jag i den här nya rollen får möjlighet att få in det vetenskapliga perspektivet i ännu fler sammanhang, säger Ulrika Björkstén.

Vetenskapskommentatorn kommer att vara nära knuten till Ekoredaktionen men medverka i en rad olika program och sändningar både i det linjära och digitala utbudet. Ulrika Björkstén hörs också i Vetenskapspodden varje vecka.

Ulrika Björksten är PhD (Filosofie doktor) i fysikalisk kemi och har varit vetenskapsjournalist i 25 år. Hon har varit chef för Sveriges Radios Vetenskapsredaktion sedan 2011.

Ulrika Björkstén tillträder sin nya roll direkt och ersätts tills vidare av Lars Broström som tf chef på Vetenskapsradion.

Pressbild Ulrika Björkstén (Mattias Ahlm/Sveriges Radio)  

Presskontakt: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se