Sveriges största banker tjänade 50 miljarder på tre månader

3:42 min

Sveriges fyra största banker, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, har nu berättat hur mycket vinst de gjort under de tre senaste månaderna. Det har gått mycket bra för alla fyra bankerna.

Handelsbanken gjorde en vinst på 8,8 miljarder kronor. Nordea: 19,9 miljarder. SEB: 12,1 miljarder och Swedbank: 11,4 miljarder kronor. De fyra bankerna tjänade tillsammans mer än 50 miljarder kronor på tre månader. Det är över 500 miljoner kronor om dagen.

Anledningen till att bankerna gjort så stora vinster är att bankernas ränte-netto ökar. Det betyder att banken tjänar mycket mer pengar på att låna ut pengar, än vad personer som sparar tjänar på att låna ut pengar till banken.

Jens Henriksson är chef på Swedbank. Han säger att människor kan vara irriterade över att bankerna tjänat så mycket pengar. Det säger han till Ekot.

– Jag tror att många människor tittar på bankerna och känner en viss irritation.

Det är flera personer som Ekot pratat med som är irriterade och arga. Jan Hedlund bor i Stockholm. Han säger att bankerna höjde räntorna på lån väldigt fort. Men de höjde inte räntan på sparkonton lika snabbt.

– Dom har varit väldigt snabba att höja räntorna för lånen. Men det gick väldigt segt att börja ge ränta på sparkontona!

Roza Tempel bor också i Stockholm. Hon säger att bankerna alltid vinner.

– Vad ska man säga... bankerna förlorar ju aldrig. De ser ju till att de får sina vinster.

Mikael Damberg är socialdemokrat och var tidigare finansminister. Han är kritisk till de stora vinsterna som bankerna gjort. Han säger till Ekot att regeringen måste göra mer för att bankerna även ska höja räntan på sparkonton så att även folk som sparar kan tjäna mer pengar.

Finansminister Elisabeth Svanteson från moderaterna, säger till nyhetsbyrån TT att regeringen kollar på förslag som kan göra det enklare för kunder att säga upp sina lån och byta bank.

Flera experter tycker att folk ska diskutera mer med sina banker. Experterna tycker att folk ska flytta sina sparade pengar till en annan bank om de ger bättre erbjudanden.