Swisha och blåljuspersonal är några av de nya orden i Svensk ordbok

2:55 min

Nu finns en ny version av Svensk ordbok, som är en viktig ordbok för svenska språket. Ungefär 1 700 av orden i ordboken är nya. Till exempel orden foodtruck, skäggolja och adda.

Ekots reporter frågade folk på stan om de vet vad några av de nya orden betyder.

Om jag säger ordet adda, vad säger du då?

– Adda? Ja, ingenting som är användbart egentligen..., säger en man.

Vet du vad det betyder?

– Nej, absolut inte, säger mannen.

– Att lägga till någon på sociala medier, säger en annan kille.

Det är Svenska Akademin som gör Svensk ordbok. I ordboken finns 65 000 ord. Det står vad orden betyder, hur man uttalar dem och använder dem. Den nya versionen av ordboken är helt digital. Man kan gå in på webbsidan www.svenska.se för att söka i den.

Den förra versionen av Svensk ordbok kom för över tio år sedan. Språket har förändrats sedan dess. Nu finns ungefär 1 700 nya ord i ordboken, och ungefär 1 500 gamla ord har tagits bort.

Emma Sköldberg är redaktör för Svensk ordbok. Hon säger att orden i ordboken används i språket som man talar och skriver i Sverige idag. När samhället förändras så förändras språket också, säger hon till Ekot.

– Ordförrådet speglar samhället, och här kan man då läsa av nyheter inom teknik, inom sjukvård, inom vår matkultur, vad vi äter och sånt, säger Emma Sköldberg.

Ett exempel på ett nytt ord som har att göra med mat är ajvar. Det är en kryddig sås av paprika. Några andra nya ordd är gadda sig, som betyder att tatuera sig. Blåljuspersonal, alltså poliser, räddningstjänst och ambulanspersonal. Och skäggolja och swisha.

Skäggolja?

– Ja, men det tror jag är en olja man har i skägget för att göra det lent och mjukt och glansigt, säger en kvinna.

Ordet swisha?

– Ja, alltså.... Ja, man betalar genom mobilen, säger en kille.