Mat och recept

Ta med dig Grekland in i höstköket

Alexandra Zazzi tar oss med på en medelhavsfräsch resa till Grekland och serverar frasigt friterad fetaost och fiskspett med olivoljestänkt potatis.

Friterad fetaost

4 personer

2 bitar fetaost, ca 400 g
2 ägg

2 dl ströbröd, blanda gärna pankoströbröd med vanligt osötat ströbröd

salt (tänk på att osten är ganska salt) och peppar

olja att fritera i

servera gärna en sallad med svarta oliver till

Gör gärna så här:

Vispa lätt upp äggen i en skål, strö över salt och peppar.

Lägg ströbrödet i en annan skål/fat.

Hetta upp oljan till ca 170 grader.

Dela fetaosten i stavar.

Vänd först osten i äggen och sedan i ströbrödet. Fritera gyllene i oljan, vänd försiktigt så att det får färg runt om.

Servera i tex hamburgerbröd eller med en fräsch tomatsallad eller annan valfri sallad.

Fiskspett med ljummen potatissallad och örtyoghurt

OBS - recept för 1 person

Tidsåtgång ca 20 minuter

Ca 150 g fast fisk (tex kattfisk och lax) och om du har råa räkor eller små kräftor

6-8 småpotatisar, ca 150 g

2 soltorkade tomater i olja

1 liten bit rödlök

1 tsk balsamvinäger

2 tsk olivolja

0,5 dl grekisk matlagningsyoghurt

1 tsk hackade valfria örter, typ persilja/vitlök, basilika, koriander

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 220 grader, grill.

Blanda yoghurt med örter och smaka av med salt och peppar.

Koka potatisen mjuk (känn med sticka), skrubbad och hel i saltat vatten.

Trä upp fisken i jämnstora bitar på ett spett.

Lägg fisken på en inoljad plåt, stänk på olja och citron, salta och peppra och tillaga i ugn ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera att den är färdig när du tar ut den. Tänk på att den hellre kan vara lite rå i mitten än att den blir för torr.

Under tiden fisken är i ugnen - klyfta den varma potatisen, strimla tomaterna, skiva löken och blanda samman med balsamvinäger och olivolja, smaka av med salt och peppar.

Lätt upp allt på en tallrik och sätt dig och njut!