Tidigare ambassadören:

“Talibanerna tog inte makten – de fick den”

2:00 min
  • I en intervju med Ekot varnar Afghanistans ambassadör i grannlandet Tadzjikistan för den fara hela världen står inför, med talibanerna vid makten.
  • Samtidigt är han kritisk mot tidigare president Ashraf Ghani och anklagar honom för att ha förrått sitt land.
  • “Talibanerna tog inte över makten i Afghanistan. Den gavs till dem”, säger ambassadör Zahir Aghbar.

Han tar emot på sitt residens i Dusjanbe, huvudstaden i Tadzjikistan. Zahir Aghbar utsågs av den tidigare regeringen och erkänner inte talibanstyret.

Han anklagar den tidigare presidenten Ashraf Ghani för att fegt ha flytt fältet efter talibanernas maktövertagande och för att dessutom ha lämnat kvar vapen och militärutrustning till ett värde av 85 miljarder dollar. Vapen som nu är i talibanernas händer.

Ambassadör Zahir Aghbar i Dusjanbe torkar svetten från pannan. Mötena och intervjuerna avlöser varandra. Han anser att det internationella samfundet inte tillräckligt inser vilket hot inte bara Afghanistan utan hela världen står inför, med talibanerna vid makten. Flera i deras nyligen presenterade övergångsregering uppges ha haft starka band till al-Qaida och den tidigare ledaren Usama Bin Laden.

– Utan de tillgångar de har i dag lyckades de med terrordåden 11 september. Så varför skulle de stå tillbaka nu? säger Zahir Aghbar.

Själv ser han Afghanistans tidigare vice president Amrullah Saleh som landets legitima ledare. Saleh leder motståndet inifrån Pansjirdalen som talibanerna hävdar att man har kontroll över men det motsägs från motståndssidan.

– Det är där, i Pansjir, Afghanistans riktiga regering finns just nu. Internationell rätt tillåter inte att en grupp terrorister kommer och tar över ett land och utropar en regering, säger ambassadör Zahir Aghbar.