Tanzanias första kvinnliga president

6:10 min
  • I Tanzania har det gått snart fem månader sedan president Samia Suluhu Hassan kom till makten. Hon var vice president när den tidigare presidenten John Magufuli hastigt gick bort.
  • Hon är landets första kvinnliga president och den enda på den afrikanska kontinenten just nu förutom Etiopiens Sahle-Work Zewde, som har en mer ceremoniell roll.
  • Samia Suluhu Hassan har hyllats för sina insatser med att öka kvinnors ställning i landet och på ön Zanzibar, där hon är född, ser många henne som en inspiration.

Vi går ut i havet från stranden alldeles intill den lilla byn Paje på Zanzibars östkust. Det är förmiddag och solen gör det grunda kristallklara vattnet nästan badkarsvarmt. Några av kvinnorna i byn har sjögräsodlingar en bit ut, och när tidvattnet drar sig tillbaka blottar sig odlingarna i rader på botten. De skördar sjögräset och tillverkar sedan tvålar, hudkrämer och oljor som de säljer till lokalbefolkningen och turister.

Mwanaisha Makame berättar att de är där bara för att titta till odlingen idag, och plantera om några av plantorna. Hon är initiativtagare till företaget Furahia Seaweed. Hon berättar att några av kvinnorna i byn från början jobbade med en utländsk organisation, men bröt sig loss då de inte tyckte att de fick tillräckligt betalt. Intill henne jobbar Ms Kidawa och hon säger att det känns bra att tjäna egna pengar.

– Jag är väldigt glad för den här verksamheten. Jag har en son som studerar till läkare på universitetet och tack vare inkomsten från sjögräsodlingen kan jag hjälpa till att betala hans studieavgifter. Jag kan också vara delaktig i byn och bidra om det ska hållas ett bröllop eller en begravning. Tidigare levde vi i fattigdom, men inte längre, säger Ms Kidawa.

När tidvattnet försvinner helt bildas det som vägar på sjöbotten mellan raderna av odlingar. Fler lokalbor kommer gående. En kvinna bär ett spjut slängt över axeln, som man använder för att fånga fisk och stannar och pratar en stund och stannar en bit bort och pratar med en av de odlande kvinnorna en stund.

Mwanaisha Makame säger att hon och de andra kvinnorna i byn är väldigt stolta över president Samia Suluhu Hassan, som var vice president och fick ta över när dåvarande president John Magufuli hastigt avled i sjukdom i mars i år.

– När vi hörde nyheterna om att hon skulle bli president blev vi så glada, men vi blev också oroliga. Skulle de verkligen låta henne styra landet, som den första kvinnan? Men regeringen lät henne ta över, och hennes budskap har varit väldigt upplyftande, för de flesta av oss som kvinnor och boende på Zanzibar, säger hon.

Samia Suluhu Hassan har många utmaningar framför sig. Landets ekonomi har drabbats hårt av coronapandemin, som förra president Magufuli deklararade vara över trots att smittspridningen fortfarande pågick. Han var också hårt kritiserad för att ha tagit landet i en mer auktoritär riktning och för att ha fängslat oliktänkande. Samia Suluhu Hassan öppnade i början upp mer för bland annat pressfrihet och det fanns en stor optimism för att landet skulle ta en mer demokratisk riktning, men många oppositionella är fortfarande skeptiska. I slutet av juli greps också flera oppositionella politiker och ledaren för oppositionen står nu åtalad för terrorbrott.

– Mama Samia, som vi tanzanier kallar henne, rivstartade sin mandatperiod, säger den politiska analytikern Abdulkarim Atiki. Han är fortfarande optimistisk när jag träffar honom i huvudstaden Dar es Salaam i början av juli.

– Många trodde inte att hon skulle klara det, för att hon är kvinna och som vicepresident var hon väldigt lugn. De var rädda att hon inte skulle kunna styra landet rätt. Men hon sa att ett kvinna är som en tepåse, du kan inte veta hur stark hon är innan hon hamnar i varmt vatten, säger han.

Men han menar att hon har många viktiga frågor kvar att ta tag i, bland de största är kraven från oppositionen om en ny konstitution i landet då den gamla är från 1977 då landet var en enpartistat.

– Det finns de som insisterar på att ändra konstitutionen och det är viktigt på lång sikt, för vad hon än gör för reformer i landet så vet vi inte om det kommer någon efter henne som kan riva upp det, säger Abdulkarim Atiki.

I Stone Town, den gamla delen av Zanzibars största stad, bor journalisten och musikern Maryam Muhammad Hamdani. Nu är hon pensionerad, men har en lång karriär bakom sig och när vi ses ska hon strax ta emot en av sina musikelever. Hon lärde sig själv att spela den traditionella musiken taarab när hon var 65 år gammal, som en av de första kvinnorna på ön och har efter det lärt fler kvinnor att spela. Hon säger att hon blev glad när Samia Suluhu Hassan blev president.

– Jag känner Samia och hon är väldigt smart, vi jobbade ihop i en frivilligorganisation tidigare. Jag vet att hon är rätt person på rätt plats, för hon säger alltid vad hon tycker. Om det var tio personer som sa att något var rätt och hon tyckte att det var fel var hon inte tyst, utan sa ändå sin åsikt. Ingen visste att Magufuli skulle dö, men även när hon blev vicepresident var det en stor stolthet för oss, säger Maryam Muhammad Hamdani.

Utanför den lilla byn Paje håller tidvattnet på att återvända och det börjar bli dags för Mwanaisha Makame och Ms Kidawa att avsluta arbetet för dagen. De håller med om att Samia Suluhu Hassan är en stor inspiration.

– Hon kommer inte från en storstad, hon växte upp inte långt härifrån. Vi kan säga till våra döttrar att titta, hon kommer från landet precis som vi och se var hon är nu. Hon är president. När barnen säger att de vill bli som Mama Samia säger vi att de kan göra allt som hon gör, och ännu mer, säger Mwanaisha Makame.