The Dig - brittisk skådespelarfröjd

1:32 min

Briljant skådespel och en mångbottnad historia  gör The Dig till en av de bästa  filmerna senaste halvåret. (Premiär 29 januari på Netflix).
Betyg: 4

Titel: The Dig
Regissör: Simon Stone
Manus: Moira Buffini  efter en bok av John Preston
Skådespelare: Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James
Genre: Drama
Betyg: 4

The Dig handlar om en arkeologisk utgrävning i slutet av 30-talet. Andra världskriget står för dörren och den unga, rika änkan Edith är besatt av livets korthet och evighetens rymd.
Hon vill att en lokal, självlärd arkeolog ska gräva ut några stora högar på hennes ängar. Hon är övertygad om att det finns gamla kvarlämningar där, själv är hon sjuk. Kanske har hon inte lång tid kvar.
Carey Mulligan spelar Edith, och Ralph Fiennes den äldre, envisne arkeologen som hellre går sin egen väg och gör jobbet, än inrättar sig i de lokala byråkratigångarna. Och när sen upptäckter görs och British Museum stormar in får han nog. I alla fall för stunden.
En film om en utgrävning i 30-talets slut kan låta grått. Men den här historien har verklighetsbakgrund och utspelar sig bland gods och ängar på den brittiska landsbygden, nästan hemmaplan för många film och TV-tittare. Och skådespelet är så utan åthävor, så levande och jordnära att jag måste säga att det är bland det bästa jag sett på länge, inte minst från Ralph Fiennes. Mitt betyg blir en stabil fyra, här finns också kärlek, svek och fina stunder.