The hand of God - Neapel på 80-talet

1:20 min

Paolo Sorrentinos The hand of God är en uppväxtskildring i 80-talets Neapel, med kärlek och svek, lycka och sorg och regissörsdrömmar. Italiens Oscarsbidrag. (Biopremiär 3 december, Netflix 15 december).
Betyg: 3

Titel: The hand of God
Regissör: Paolo Sorrentino
Manus: Paolo Sorrentino
Skådespelare:  Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo
Genre: drama, uppväxtskildring
Betyg: 3

The hand of God är den italienske regissören Paolo Sorrentinos skildring av en pojkes uppväxt i 80-talets Neapel, mycket hämtat från hans egen uppväxt. Här finns den vackra mostern som alla släktens karlar slukar med blicken, cigarettsmugglarna i de snabba båtarna och så förstås Maradona, Neapels frälsare i slutet av 80-talet. Här finns den övervakande kyrkan och familjen, den stora släktens munhuggande och solen och havet.

The hand of God är lite ojämn, en krönika som blandar stort och smått och stundtals hoppar från händelse till händelse. Å andra sidan så ter sig ofta livet när man växer upp och försöker hålla jämna steg med känslorna och allt som händer.

Mitt betyg till Sorrentinos Neapel-uppväxt-skildring blir en stark trea. Den är lite för splittrad för ett fyra, även om den glimtar till och är sevärd.