RECENSION – FILM

The Peanut Butter Falcon – inställsam och urvattnad feelgood

1:59 min

Bioaktuella "The Peanut Butter Falcon" var en av förra årets mer oväntade independentfilmframgångar i USA. En berättelse om en otippad vänskap mellan en fiskare på dekis (Shia LaBeouf) och långfilmsdebuterande Zack Gottsagen som en kille med Downs syndrom som drömmer om att bli fridrottningsstjärna. En skolboksövning i skruvad feelgood tycker Roger Wilson.

Titel: "The Peanut Butter Falcon"
Regissör: Tyler Nilson, Michael Schwartz
Manus: Tyler Nilson, Michael Schwartz
Skådespelare: Shia LaBeouf, Zack Gottsagen, Dakota Johnson m fl
Genre: Feelgood-drama
Betyg: 2 av 5

"The Peanut Butter Falcon" borde vara ett perfekt studiematerial för alla som någon gång vill göra en alldeles lagom skruvad feelgoodfilm. En sån där "varm, med stort hjärta "-rulle om samhällets outsiders.

Här finns den otippade hjälten: Zak, en kille med Downs syndrom som rymmer från institutionen han bor på, eftersom han vill gå i en wrestlingskola hos en brottarstjärna som heter Salt Water Redneck. Och som av en slump får han hjälp på vägen dit av filmens andre osannolike hjälte: Tyler, en strulpelle som jagas av några brutala typer eftersom han eldat upp deras utrustning och tjuvfiskat på deras fiskevatten. Och efter en lite knölig start blir det sedan bonding och djup manlig vänskap för hela slanten. Precis som vi förstod nästan så fort filmen startat.

Men faktum är att historien bakom filmen är ännu gulligare. Hela projektet kom egentligen till efter att filmskaparna träffat Zack Gottsagen på ett läger för ungdomar med funktionsvariationer, och han övertygade dem där och då om att göra en film med honom i huvudrollen.

De fina avsikterna till trots, så blir det här ganska förutsägbart och urvattnat. Kanske för att Zacks rollfigur mest fungerar som en katalysator för de andra rollfigurernas utveckling. Då är de tvås flottfärd genom North Carolina mer fascinerande och uttrycksfull. Men trots att man vill berätta en historia om två personer på undantag i samhället, så lyckas man väldigt sällan leverera något oväntat.

För en svensk publik är "The Peanut Butter Falcon" troligtvis lite extra oimponerande än för andra. Vi har ju redan hunnit med något av en funkisvåg på film och tv – från "Hur många lingon finns det i världen", fram till vårens "Catwalk". "The Peanut Butter Falcon" känns så pass klichéfylld och tillrättalagd att den får den snälla realityserien "I en annan del av Köping" att framstå som brutal socialrealism i jämförelse.

Roger Wilson
roger.wilson@sverigesradio.se