The Seventeen - hårda straff för mödrarna

1:19 min

Hårda anti-abortlagar och fattiga kvinnor som döms till mord efter missfall, den sidan av El Salvador möter vi här. (Premiär 24 september).
Betyg: 4

Titel: The Seventeen (Fly so far)
Regissör: Celina Escher
Manus: Celina Escher
Genre: Dokumentär
Betyg: 4

Bäst denna vecka är The Seventeen. En film som känns. Vi tas med till ett salvadoranskt fängelse och möter 17 fängslade kvinnor.
El Salvador har världens kanske hårdaste anti-abortlagsstiftning och en följd av det är att domstolarna också går hårt åt kvinnor som fått missfall eller drabbats av att deras barn dött vid födseln. 30-40 år har många av de kvinnor vi möter dömts till för att ha dödats sina egna barn, vilket inte alls stämmer enligt dokumentärfilmaren Celina Escher. Och berättelserna vi får i filmen The Seventeen, berör.
Vi möter kvinnor som misshandlats och fått missfall, sen på sjukhuset har de fängslats och efter rättegångar där de inte fått chansen att försvara sig så har straffen blivit hårda. Och det här är kvinnor som har barn sen tidigare, som nu mister en mor.
Ja, The Seventeen visar på en verklighet som kan vara svår at ta in, men filmen visar också kampen, och de fängslade kvinnornas styrka i viljan att bli fria.
Mitt betyg blir en fyra till filmen.