Afghanistan

Tidigare rådgivaren: Trump brydde sig inte om soldaterna

15 min
  • Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton kritiserar den tidigare presidentens agerande i Afghanistanfrågan.
  • Trump brydde sig inte om landets befolkning eller de amerikanska soldaterna, utan bara om hur beslutet gynnade hans egen ställning, säger Bolton.
  • Hör honom i en exklusiv intervju från Jaltakonferensen i Kiev med Ekots ekonomikommentator Kristian Åström. Hör också Ginna Lindberg, USA-kommentator.

Den amerikanska kaotiska reträtten från Afghanistan har förfärat, förvånat och väckt frågor världen över om USA som supermakt. Den amerikanske presidenten Joe Biden, som fattade beslutet om när USA skulle lämna, har fått kraftig kritik, både på hemmaplan och av allierade.

Det sista amerikanska flygplanet som lyfte från Kabuls flygplats lämnade efter sig militär utrustning för 80 miljarder dollar, afghaner som lojalt arbetet för USA och amerikanska medborgare som inte hunnit ut.

Men det var den förra presidenten Donald Trump som förhandlade med talibanerna, och som beslöt att USA ska lämna Afghanistan.

En som var med när beslutet togs i Vita huset var John Bolton, president Donalds Trumps nationella säkerhetsrådgivare. Han var mot ett tillbakadragande då, och mycket kritisk i dag.

Vår ekonomikommentator Kristian Åström träffade honom på årets Jaltakonferens i Kiev och fick en exklusiv intervju.

Foto: Sveriges Radio