Ekot på plats i Addis Abeba

Tigreaner saknas i Etiopiens traditionella firande

2:09 min
  • I Etiopien firas minnet av hur landet besegrade Italiens armé och undvek europeisk kolonisering – en av landets viktigaste helgdagar.
  • Men i år överskuggas firandet av det pågående inbördeskriget i Tigray.
  • Hör Ekots utsända reporter på plats i Addis Abeba.

– Riktiga etiopier firar minnet av slaget vid Adwa, visst finns det undantag men sanna etiopier firar den här dagen, säger Matias Maima.

Han visar upp sina traditionella kläder och sin replika av ett gammalt gevär som han slängt över axeln.

Foto: Samuel Larsson

Han och hans vänner har deltagit i det årliga firandet till minne av slaget vid Adwa i mars 1896, ett slag där etiopiska armén krossade Italiens koloniala ambitioner. Slaget är än i dag en källa till enorm nationell stolthet och firas grundligt som det enade Etiopiens triumf.

I år skaver historien. Adwa ligger i Tigray, där det sedan november rasar ett bittert inbördeskrig mellan regionala styrkor och den etiopiska staten. Ironiskt nog har det stora officiella firandet av nationell enhet fått flytta på sig i år – och hålls istället här i Addis Abeba.

Foto: Samuel Larsson

I takt med att relationerna mellan grupper i det mångkulturella Etiopien har blivit allt sårigare har landets historia blivit mer politisk på senare år. I dag syntes det på Addis Abebas gator: många tigreaner deltog över huvud taget inte i årets firande. Istället har Oromo-gruppen, där många av historiska skäl brukat vända firandet ryggen, setts till i stora skaror i dag – till stöd för premiärminister Abiy Ahmeds krig i Tigray.

– Jo, årets firande är annorlunda, erkänner Matias Maima.

– Men kanske kan det ändå bidra till bättre sammanhållning mellan alla etiopier, avslutar han hoppfullt.