Timbuktu och Björn Skifs är två nya artister i Swedish Music Hall of Fame

3:23 min

Fem nya artister blir invalda i Swedish Music Hall of Fame. Det är en hyllning till artister och musiker som varit viktiga för svensk musikhistoria. Timbuktu och Björn Skifs är två av de nya artisterna.

1974 sjöng Björn Skifs låten "Hooked on a feeling", som blev en stor hit. Det var den första svenska låten som blev etta på den amerikanska topplistan Billboard. Nu blir Björn Skifs invald i Swedish Music Hall of Fame. Där hyllas svenska artister, musiker och låtskrivare som har varit viktiga för svensk populärmusik. En jury med musikexperter bestämmer vilka som ska vara med. Artisterna måste ha släppt sin första skiva för minst 20 år sedan.

Björn Skifs är glad att juryn har valt in honom nu, säger han till P1-Morgon.

– Det är ju en stor ära och ynnest att få hamna i detta fina sällskap. Verkligen!, säger Björn Skifs.

Swedish Music Hall of Fame bildades 2014, och då var bland annat popgrupperna Abba och Roxette med. Nu är det totalt 62 personer och grupper som är invalda.

Idag väljs fem nya artister in i Swedish Music Hall of Fame. Förutom Björn Skifs är det hiphopartisten Timbuktu. Det är sångerskan och låtskrivaren Py Bäckman. Hon har skrivit väldigt många kända låtar som andra artister har sjungit. Till exempel den här låten, "Stad i ljus" med Tommy Körberg. Den vann Melodifestivalen 1988. Det är sångerskan Lisa Nilsson, som blev väldigt känd med låten "Himlen runt hörnet", 1992. Och det är bandet Bathory, som var ett av de första banden som spelade black metal-musik.