Tio år sen terroristmorden på Utøya i Norge

3:28 min

I dag är det tio år sedan 69 personer blev skjutna på den norska ön Utøya. Det var ungdomar som var aktiva inom politiken i det norska arbeiderpartiets ungdomsförbund som dödades. Det var norrmannen Anders Behring Breivik som sköt ihjäl dem på Utøja. Några timmar tidigare hade han sprängt en bomb i Norges huvudstad Oslo. Åtta männskor dog av bomben.

Anders Behring Breivik tyckte att Norge var hotat av invandrare och sköt ungdomarna för att de inte skulle bli politiker och förstöra landet ännu mer, sa han. Det var hans motiv till att döda dem. Han greps av polisen samma dag och har suttit i fängelse sen dess. Det han gjorde var ett terroristbrott.

I går hölls en minnesstund för dem som dog. Den svenske statsministern Stefan Löfven var med och lade ner en krans tillsammans med det norska Arbetarpartiets ledare Jonas Gahr Støre.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sa att han alltid kommer att jobba för att minska högerextremism, våld och hatbrott.

– Det var så många ungdomarna som inte fick komma hem igen. Ungdomar som trodde på demokratin och jobbade för ett bättre samhälle. Stå upp mot högerextremismen, våldet och hatet. Det kommer jag göra varenda dag.

Den 22 juli 2011 befann sig det svenska Vänsterpartiets politiker Ali Esbati på Utøya när terrorattacken ägde rum. Han såg Anders Behring Breivik på ön. Han hade klätt ut sig till polis och Ali Esbati trodde att han såg en väktare.

– Vänder mig om och ser en svartklädd person i vad jag då uppfattar som väktaruniform. Men det hjälpte också till att tänka att oj, det här är någonting fel. Så gick han bara lite åt ett annat håll. Och där sköt han de sista som han mördade. Och han blev gripen kort därefter.

En annan som har starka minnen av terrorattentatet på Utøya är Ida Eliasson. År 2011 var hon verksam i SSU, det svenska socialdemokratiska ungdomsförbundet. Hon skulle åka till Utøya och träffa sina kompisar där. Men hon avbokade resan dit. I stället satt hon hemma och chattade med en kompis som var på den norska ön... Hon blev chockad när hon läste ett meddelande från sin kompis på Utøya.

– Men Gud! Det är någon som skjuter här på ön... Jag minns att det var ganska overkligt först. Man får liksom inte låta sådana här människor med sådana här tankar och åsikter vinna och man måste se till att demokratin ändå bevaras.