Silkesapor

Tjuvlyssnande silkesapor dömer andra apor efter vad de har överhört

2:00 min

Silkesapor som får tjuvlyssna på andra silkesapors samtal kan både förstå, reagera på och fälla ett omdöme om den andra apan beroende på vad de överhört, enligt en ny studie.

Ivo Jacobs som är kognitionsvetare vid Lunds universitet tycker att studien är extra intressant för att man inte har använt sig av människor för att skapa reaktion hos aporna och för den speciall kamerametod som forskarna har använt.

- Forskarna använde uppspelningar av samtal mellan andra apor istället för att använda interaktion mellan människor, som ofta görs i denna typ av studier.

Forskarna har i den här studien alltså låtit aporna tjuvlyssna på andra apors samtal, vilket kan ge en mer rättvis bild av hur aporna funkar i det vilda. Silkesaporna fick höra en konversation mellan ett silkesapebarn som ropar på mat och en vuxen som svarar. Vissa silkesapor fick höra när barnet som ropar på mat får ett bejande svar av den vuxna apan att barnet ska få mat, andra silkesapor fick höra ett samtal där barnet som ropar på mat får ett nekande svar.

Samtidigt använde forskarna en speciell kamera som kan mäta temperaturförändring i huden i apornas näsor. Vid obehag sjunker nämligen apornas hudtemperatur.

Forskarna fann att när aporna hörde den vuxne neka det hungriga barnet mat så sjönk hudtemperaturen. Aporna fick även gå in i det rum varifrån ljudet kommit och där stod en spegel. Silkesapor kan inte känna igen sin spegelbild utan tror det är en annan apa, och de apor som fått höra det negativa samtalet blev motvilligt inställda till den främmande apan. De fällde alltså ett omdöme baserat på samtalet de hört, precis som vi människor kan göra om vi överhör en granne skälla på sitt barn.

- Det här är väldigt likt något som vi människor gör. Till exempel om du föreställer dig att en ny granne har flyttat in i lägenheten bredvid dig, och du hör en bebis som gråter och att grannen skriker på bebisen, så kanske du inte känner dig så ivrig att möta den nya grannen, säger Ivo Jacobs.

Referens: 
R. K. Brügger, E. P. Willems and J. M. Burkart. Do marmosets understand others’ conversations? A thermography approach. Science Advances  03 Feb 2021:
Vol. 7, no. 6, eabc8790
DOI: 10.1126/sciadv.abc8790