Partiledardebatten

Tomas Ramberg: Trumps misslyckande drabbar SD

1:57 min
  • Regeringen fick hård kritik för sin pandemihantering av opposition både från höger och vänster men slapp avgångskrav, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.
  • Donald Trumps demokratisyn vändes mot Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.
  • Liberalerna tog ytterligare ett steg för att fjärma sig från sina januarivänner.
Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

I och med att Donald Trump förlorade valet har inte bara han, utan också den internationella rörelse av högerpopulister och nationalister som han var en inofficiell ledare för, drabbats av ett bakslag. Trots många väljare bröts en framgångskurva och Trump gick snabbt från populär ledare till dålig förlorare. Efter slaget om Kapitolium har Trump blivit en belastning som i kritikernas ögon bevisar att högerpopulister inte är demokratiskt pålitliga.

Sverigedemokraterna får känna av detta, inte bara i dagens partiledardebatt, de kommer från och med nu att granskas hårdare. Debatten är redan igång med åsikter om att medierna och särskilt public service varit för artiga mot Sverigedemokraterna. Sverigedemokraternas framgångsrika strävan att släppas in i maktens rum kan stöta på nya svårigheter.

Indirekt blir det också lite motigare i argumentationen för de som vill samarbeta med SD. Samtidigt kan det också stärka Moderaterna som har högre demokratisk trovärdighet i borgerliga väljares ögon än SD och därmed kan ta tillbaka en del väljare.

Jimmie Åkesson och andra ledande Sverigedemokrater har stått bakom Trumps politik därför att de gillar den. En radikal konservatism som tar striden mot invandring, mot modern kultur och identitetspolitik, mot Bidens klimatpolitik som Åkesson idag kallade "fullständigt absurd", mot att riva ner statyer för att de föreställer slaveriförespråkare. SD gillar Trumps skattesänkningar för företagen, de gillar hans Israel-politik och de håller med Trump om att Biden är för mjuk mot Kina.

Trump såg ut att lyckas med det som Sverigedemokraterna vill lyckas med: Att leda landet stödd på en entusiastisk och känslostark rörelse av folk som driver andra politiker framför sig, att med en sån rörelse i ryggen försöka ta tillbaka den amerikanska eller svenska nation som de anser att vänsterliberalerna har förskingrat och förstört. I den radikala tolkningen av konservatism finns den viktigaste gemenskapen mellan Åkesson och Trump.

Riksdagsdebattens tyngsta inrikestema var förstås pandemin. Oppositionen från höger till vänster angrep regering hårt och det är tydligt att oppositionsledarna idag ångrar att de i våras lät sig låsas in i borgfred i flera månader. Enligt den allmänna visdomen kräver stora kriser nationell samling men det kan också hävdas att krisers lösning blir bättre av debatt och granskning.

Oppositionspartierna vill inte vara medansvariga till de missgrepp som i kommande utvärderingar kan visa sig ha förvärrat pandemins konsekvenser och ökat dödstalen. Samtidigt har de inte någon radikalt annorlunda strategi att föreslå, vare sig förra året eller nu. Kritiken handlar mindre om regeringens politik och mera om dess kompetens och förmåga att förverkliga den.

Statsministern försökte vara proaktiv inför den förväntade kritiken för äldreomsorgen och lanserade förslag om skattesänkningsstopp och privatiseringsstopp. Trots att förslagen är kontroversiella för borgerliga partier misslyckades Löfven med att få oppositionen att nappa på betet.

Ändå kan statsministern sägas ha kommit lindrigt undan i debatten. Trots Corona-kommissionens omfattande kritik mot orsakerna till att tusentals äldre dött i pandemin slipper Stefan Löfven och hans regering fortfarande öppna avgångskrav. Det hade inte varit ologiskt om den hårda kritiken utmynnat i en misstroendeomröstning mot socialminister Lena Hallengren, eller kanske statsministern själv. Detta har Löfven hittills sluppit.  

Liberalerna fortsätter ta ut distansen till den regering partiet samarbetar. Genom dagens utspel om att regeringen inte kan budgetsamarbeta med Liberalerna om den samtidigt lägger sitt förslag till invandringspolitik vill Nyamko Sabuni visa för borgerliga väljare att hon också i invandringsfrågan längtar högerut. Att verkligen bryta budgetsamarbetet blir svårt men kanske kan hon pressa fram nya skattesänkningar i nästa budgetförhandling.

Corona hade tömt riksdagens kammare - partiledarna möttes inför tomma bänkar. Men både den dramatiska epidemin och Donald Trumps ande tog plats i rummet.